Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ламбърт Уилсън и френският шансон

Френската филмова звезда с ирландска жилка - Ламбърт Уилсън.
Снимка: архив

Предстои ни музикално-галактическо пътешествие под звуците на френска филмова музика. Капитан на полета е Ламбърт Уилсън - френска филмова звезда с ирландска жилка! Името му нашумя през 2003 след участието в двете серии на филма „Матрицата” в ролята на Меровинген. В биографията му откриваме завиден брой филмови роли, както и любопитния факт, че се изявява като режисьор и певец.
През 1997 година звукозаписната компания „Върджин класик” реализира албума на Уилсън „Демони и чудеса”, който представлява колекция от френски филмови шансони, популярни между 1931 и 1961. Сред тях са хитовете: „Оставете ме да мечтая” на Жорж Орик из филма „Жервез (1956); „Когато се разхождам” на Морис Ивен от „Добрият екип” (1936); „Под звездите” на Жозеф Козма от „Престъплението на г-н Ланж” (1935); Мъртви листа” и „Есенно движение” от „Вратите на нощта”(1946); „Един ден ще видиш” на Жорж ван Пари от „Будоарни тайни” (1954) и други.
Ламбърт Уилсън е роден на 3 август 1958 година в Ньой-сюр-Сен, Франция. Син е на Жорж Уилсън - актьор, театрален мениджър и директор на Народния театър в Париж, и на фотомодела Никол. Баща му до определен момент успява да запази семейството от любопитния поглед на обществото и най-вече от нахалните папараци, като дълго време заявява пред журналистите, че живее сам. Така Ламбърт и братята му израстват, необезпокоявани от пресата. Следвайки артистичния си ген, през 1977 завършва Лондонския театрален център и веднага се явява на кастинг за ролята на Джеймс Бонд, където негова партньорка в пробните снимки е Мериам ДAбо. Уви, Ламбърт не получава ролята, но още през същата година на екрана излиза първият му филм „Джулия”. Следват още много заглавия, няколко номинации за „Сезар”, а през 1990 година получава наградата Жан Габен.
През 2004 заедно с филхармонията на Монте Карло под диригентството на Джон Макглин, френската звезда записва за „И Ем Ай” откъси от популярни мюзикъли, сред които „Клетниците” на Клод Мишел Шонберг, „Уестсайдска история” и „Кандид” на Ленард Бърнстейн, „Джиджи”, „Камелот” и „Бригадуун” на Фредерик Лоу, „Суини Тод” и „Неделя в парка с Джордж” на Стивън Сондхайм и др. В същото време като режисьор поставя пиесите „Капризите на Мариана” на Алфред дьо Мюсе в парижкия театър „Буфе дю Нор” и „Вероника” на Жан Расин в Авиньон и Шайо. През 1998 Уилсън е рекламното лице на парфюма „Вечност” на Калвин Клайн, а 7 години преди това партнира на топмодела Кристи Търлингтън в рекламен клип за същата парфюмна серия.
Какво още да очаквате в нашия „Звезден експрес”? Редовната ни рубрика за романтични любовни истории, в която ще разберете пред какво препятствие се изправят Ирма и Нестор - главните герои в мюзикъла „Сладката Ирма”.

петък, 19 февруари от 14.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25