Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеят и галерията - как се представят те като центрове на културен туризъм в рекламните туристически издания

Снимка: Архив
Освен чисто организационните въпроси, които стоят пред всеки музей и галерия, за начините, по които те могат да се развиват и като центрове за културен туризъм, за всяка от тези институции е важно как и по какъв начин ще бъдат представяни в многобройните специализирани печатни издания - списания, пътеводители, дипляни.
По тези въпроси ще разговаряме с Димитър Кирекчиев, главен редактор, и София Чернева, отговорен редактор на списание „Туризъм и отдих” и туристическия справочник „София - европейска дестинация”.
„Важно е да се разкрият пресечните точки, които по най-добрия начин представят възможностите на музея, на галерията и на културноисторическите обекти за развитие на културния туризъм. Това е основна тема в политиката на всеки справочник и туристическо издание”. Такава е позицията на София Чернева.
„В списание „Туризъм и отдих” и туристическия справочник „София -европейска дестинация”, ние винаги разказваме за някой от многобройните български музеи или галерии, а в постоянната ни рубрика - културен туризъм и идеи за отдих.
Нашите издания са своебразен пътеводител към културно-историческите забележителности на страната ни, и разбира се и на музеите и галериите. Това е нашата визитка” - споделя Димитър Кирекчиев.

събота, 20 февруари от 15.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”. „Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват,..

публикувано на 27.10.21 в 14:05
Ганчо Карабаджаков

Филм и изложба за годишнината от рождението на художника Ганчо Карабаджаков

Документален филм-портрет "Карабаджо" и изложба, посветена на седемдесетата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще представи на 28 октомври Художествена галерия "Борис Денев" във Велико Търново. Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца. Пространството на обновената галерия ще покаже 70..

публикувано на 27.10.21 в 13:55

Маелстрьом. Въведение в спиралната паника

"Маелстрьом. Въведение в спиралната паника" е аудиовизуална имерсивна инсталация на Метеор, която се провежда на 27 и 28 октомври, 18.30 – 21.30, в столичната галерия „Структура“.  К онцепцията е на Боян Манчев и Ани Васев,  видео – Иван Николов, Ани Васева и Боян Манчев, звук – Ангел Симитчиев Ужасяващият и фасциниращ образ на гигантския..

публикувано на 27.10.21 в 11:38

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36