Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоколекция от 22 до 26 февруари

В понеделник ще можете да чуете „Легенда за третия гълъб” от Стефан Цвайг, във вторник сме избрали за вас „Паула пред къщи” от Ерих Кестнер, в сряда ви очаква среща с „Яйцето” - откъс от книгата на Йордан Радичков „Ние, врабчетата”, в четвъртък ви предлагаме отново откъс, този път от световноизвестния роман на Антъни Бърджес „Портокал с часовников механизъм”. Ще завършим седмицата в петък със стихотворения от Виктор Юго, едно от които ви предлагаме още сега.

* * *
Гледай тази вейка – черна, оголяла,
от нестихващ зимен дъжд обляна цяла;
щом проблесне пролетният небосклон,
тя ще цъфне, движена от топли тръпки,
и ще питаш как зелени, нежни пъпки
могат да покарат в този черен клон.

Би могла да питаш също тъй, любима,
как душата ми, облъхната от зима,
се променя бързо, щом при мен си ти,
как изгубената сила в мен се връща,
сякаш бликва пролетна мъзга могъща
и духът ми в стихове за теб цъфти!

Всичко от природен ред се направлява;
след безлунието светла нощ настава;
приливи и отливи царят в света;
вятърът лудува, после е в почивка;
след скръбта получих твоята усмивка;
мина зимата, настъпва пролетта!
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35