Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Радиоколекция" от 29 март до 1 април

През цялата седмица ще звучат стихове на испански поети от Златния век: в понеделник - на Мигел де Сервантес, във вторник - на Луис де Гонгора (един негов сонет ви предлагаме по-долу), в сряда на - Лопе де Вега и в четвъртък - на Хуана Инес де ла Крус.
                                  

* * *
Сеньора, от кристалните ти длани
отрова пих – и сладка, и горчива.
Пламтящ нектар в гърдите ми прелива
и няма кой от него да ме брани.

До днес от твоите очи-тирани
в мен копие от злато се забива.
Но и далеч от мен си пак красива
и пак жадувам страстно нови рани!

Нозете ми една верига стяга.
Изгнаник съм! Над дните си сурови
проливам сълзи – нищо не помага!

Жестока грешка всичко в мен отрови.
О, ангел мой, строши, строши веднага
с кристална длан железните окови!

                                       Луис де Гонгора 

                               (превод: Стоян Бакърджиев)
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55

Нова творческа академия – алтернатива на художественото образование

За първи път у нас се открива академия, предлагаща творчески специалности по западен модел, като алтернатива на формалното художествено образование у нас. „Искаме да има творчески специалности, които да попълнят тази празнина във формалното образование и заради които се налага да ходим в чужбина. Артфондация „Дома“ в партньорство с галерия „Doza“..

публикувано на 22.01.21 в 08:45

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50