Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Радиоколекция" от 19 до 23 април

Тази седмица ще бъде посветена изцяло на поезията. В понеделник сме избрали стихове от Сен-Джон Перс, в сряда ще продължим със стихове от Рубен Дарио (едно негово стихотворение ви предлагаме по-долу), в четвъртък ви окачва среща със стиховете на Николас Гийен и ще завършим седмицата в петък със стихове на поети от Венесуела.

Ноктюрно

За вас, заслушани в това сърце на мрака,
за вас, в безсъница неволно доловили
проскърцваща врата, кола, която трака
далече, смътен шум и звуци лекокрили...

За всички вас в мига, когато в тишината
затворниците бдят, забравени, разбити,
в часа на смъртните и на отмора свята
аз пиша стихове, с горчивина пропити.

Като във ваза в тях аз хвърлям страховете
от гибелни беди и спомени предишни,
скръбта на моя дух, пиян от всяко цвете,
сърцето, тъжно днес от празници излишни.

Тежи ми, че поет бих могъл да не стана,
че смазах царството, което бе за мен,
че можех да не съм роден във утрин ранна,
че можех да не съм мечтал до тоя ден.

И ето – всичко туй дохожда в тишината.
Превръща всичко пак в илюзии нощта.
И аз усещам как прониква с тъмнината
във моето сърце сърцето на света.

                                       Рубен Дарио 
                                       (превод: Стоян Бакърджиев)
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50

Филмовата общност иска да спре гледането на Закона за филмовата индустрия в НС

Филмовата общност в България настоява за спиране на процедурата по приемане на Закона за филмовата индустрия. В парламента е внесено становище от Асоциацията на филмовите продуценти, Обсерватория по икономика на културата, Асоциацията на българските анимационни продуценти и Асоциацията на българските оператори за отлагане на процедурата. Причината е, че..

публикувано на 21.01.21 в 16:55
Маргарита Терзиева

Памет за Маргарита Терзиева

В началото на януари ни напусна преводачката Маргарита Терзиева (род. 1957 година). Осем романа на големия израелски писател Амос Оз са преведени от нея! Скромен и всеотдаен човек, отличаващ се с талант и ведър дух, това е образът на Маргарита Терзиева в паметта на тези, които я познаваха. Тя е работила в различни жанрове, но винаги   с точност и..

публикувано на 21.01.21 в 12:38

Двоен юбилей на примабалерината Теодора Стефанова

Балет „Арабеск“ отбелязва двойния юбилей на своята прима Теодора Стефанова – 50 години и 30 от тях отдадени на танца . Празникът ще бъде отбелязан със специален танцов спектакъл от целия звезден състав на българския балет на 21 януари от 19 часа на сцената на Музикалния театър. Поздравът на трупата на балет „Арабеск“ ще бъде с фрагменти от спектакъла..

публикувано на 21.01.21 в 11:19

141 години от смъртта на Любен Каравелов

На 21 януари се навършват 141 години от смъртта на Любен Каравелов. И това е един повод за поглед към миналото през призмата на настоящето, повод да разберем нещо повече за рода си. В историята на Българското възраждане има много забележими фигури. Една от тях е на възрожденеца, революционера, поета, писателя, журналиста, етнографа Любен Каравелов...

публикувано на 21.01.21 в 10:55