Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистът Христо Буцев в „Музей в ефира”

Макар всеки път гостите в предаването да са различни според началото на своя старт в изкуството и личния си творчески натюрел, водещата Диана Попова намира безпогрешно обединяващия момент - високия професионализъм, концептуалното мислене, погледа към един доста широк културен хоризонт. Представяйки на слушателите най-интересното от съвременния художествен живот, същевременно Музей в ефира дискутира по най-горещите проблеми на изобразителното изкуство у нас и неговата невинаги „топла връзка” с държавните институции и техните виждания за развитието и статуквото му. 
За музеите, паметниците и архитектурата - в реалността и по-точно - идеите и плановете за град София, ще е разговорът на изкуствоведа Диана Попова с Христо Буцев, журналист, заместник-главен редактор на вестник „Култура”.

неделя, 16 май от 19.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици срещат седмото изкуство с проекта „Кино в училище“

Инициативата “Кино в училище” на “Арте Урбана Колектив” започна за 7-а поредна година, като тазгодишната програма включва и нови райони в България. Идеята на проекта е да изгради в образователната система отношение към седмото изкуство, а в учениците – вкус към доброто кино. Програмата на инициативата е с няколко заглавия от 15 пълнометражни филма и 4..

публикувано на 27.09.21 в 08:30

„Убежище“ – изложба по повод 70-годишнината на Цочо Бояджиев

„Убежище“ предлага едноименната изложба с фотографии от обектива на проф. Цочо Бояджиев.  Експозицията е открита в галерия „КО-ОП“, София, като част от Осмия фестивал "ФотоФабрика".  Проф. Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България, със събитието се отбелязва и неговата..

публикувано на 27.09.21 в 08:20

Писателят Юлий Йорданов подготвя нова книга за Яна Язова

Интересна инициатива осъществява изкуствоведът, писател и литературен критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. По повод навършващата се сто и пета годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева, известната писателка и поетеса Яна Язова, той..

публикувано на 26.09.21 в 15:04
Юн Фосе

Юн Фосе с първи роман на български език

Трите романа, които съставят „Трилогия“ на Юн Фосе, са „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“.  Публикувани първоначално като отделни книги, впоследствие те са събрани в една от автора. В тях се проследява историята на Ашле и Алида, двама млади, борещи се за любовта и за живота си, като разказът преминава през времето, изпълнен с любов, но и с..

публикувано на 26.09.21 в 10:10
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06