Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Знаменитият мюзикъл “Оливър” навърши половин век

Знаменитият “Оливър” – безспорно един от най-успешните европейски мюзикъли за всички времена по класическия роман “Оливър Туист” на Чарлз Дикенс, навърши половин век!
Представен е за първи път на сцената на Лондонския нов театър на 30 юни 1960 година. Автор на сценичната адаптация с великолепни стихове и мелодични песенни номера, е младият тогава и преуспяващ в популярната музика Лайънъл Барт (по рождение Беглайтер) – син на австрийски емигранти. Любопитен факт е, че когато се заема с приключенията на Оливър, Лайънъл Барт изобщо не познава романа, а е вдъхновен от един ярък детски спомен: “картинка на Оливър, който иска да яде още, използвана като реклама на популярна марка бонбони”. А вместо бонбони, екипът на Звездния експрес ви предлага запис с оригиналния състав от премиерния лондонски спектакъл под диригентството на Маркъс Доудс. Продуцент на записа е Майк Смит, оркестрациите са на Ерик Роджърс. В главните роли участват Кийт Хемшър като Оливър, Рон Муди в ролята на злодея Фейгин, Джорджия Браун като Нанси, и Дани Сюъл в ролята на Бил Сайкс.

петък, 2 юли, от 14.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.