Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни новини

Снимка: Архив
● Александър Морфов участва с “Хъшове” на конкурса за пълнометражни филми на фестивала “Златната роза”. Неда, голямата му дъщеря, която учи кино в Лондон, пък участва в състезанието за късометражни продукции “С чужди стъпки”.
В афиша на 29-я фестивал на родното кино от 2 до 8 октомври във Варна има общо 30 заглавия.

● В село Дъбовик, родното място на поетеса Дора Габе, местните хора ще отбележат 122-рата година от нейното рождение. По традиция групата за автентичен фолклор ще се събере днес в читалището, чийто патрон е поетесата. Самата тя уточнява, че е родена на този ден през 1888 г. в собственоръчно написана автобиография, която се пази в селото.

● Национален фестивал на старата градска песен “Пей сърце” ще се състои за четвърта поредна година в Кюстендил. Фестивалът се организира от читалище “Братство” и се провежда под патронажа на кмета на общината Петър Паунов.
Председателят на читалището Иван Андонов съобщи, че тази година проявата ще бъде на 28 и 29 август, като посочи че целта на самия фестивал е да съхрани и популяризира старата градска песен.

● Информация за всички любители на сериалите. Нови серии на хитовата турска сага “Листопад” тръгват от 1 септември. Любовта, страданията и радостите на семейство Текин, ще станат още по-интригуващи в новите епизоди на поредицата. Те ще се излъчват от понеделник до четвъртък от 20.00 до 21.00 часа.

● Първото издание на оперния фестивал в Банско ще се проведе на 27 и 28 август под открито небе на централния площад “Никола Вапцаров”. Програмата на фестивала е подготвена от маестро Калуди Калудов.

● Ако си нямате книжката “Паноптикум на грешни хора”, това е пропуск. Вземете си новото издание. Авторът е обичаният от всички Иржи Марек. Криминалният му роман описва множество загадъчни случаи, с които се сблъскват ченгетата на пражката полиция.

● Сюзън Айзък може да е спокойна за успеха на книгите си. Те се саморекламират, тъй като за излизането им дебне не кой да е, а самата Опра Уинфри. На пазара, вече преведена на български, е поредната книга на Сюзън Айзък, крими-пародията “Разгневени съпруги”. Авторът поднася на читателя продължението на вълнуващия си роман “Тетрадката”. Продължението се нарича “Един ден, един живот”.

● Американската писателка Даниел Трюсони ще посети България. Тя е автор на бестселъра “Ангелогия”, в който важно място заема пещерата “Дяволското гърло” в Родопите. Трюсони ще се срещне с българските читатели и ще представи “Ангеология” и на фестивала “Аполония”. На 29 август от 20.00 часа в Художествената галерия на Созопол можете да чуете Трюсони и да си купите нейната книга.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50