Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в Полския институт - изложба стъклена керамика

Снимка: Полски институт

Изложбата е резултат от полско-българския пленер „Завод за кристални цветове”, който се проведе тази пролет в Боровец. Впечатление прави наивитетът във формите и изображенията, но когато стане ясно кои са авторите, признаваме достойнствата на произведенията им.
Организаторът Пламен Петров сподели в „Артефир”:
“Историята на тази изложба започна още през месец май, когато всъщност стартира въпросният проект. Това е една младежка инициатива, финансирана изцяло от програма „Младежта в действие” и със съдействието на Полския институт в България. Работите, които ще бъдат представяни от днес, са изработени в един своеобразен завод за стъкло и младежите работиха само с този материал, навлязъл много силно в ежедневието ни. Това е една малка алегория към стъкления живот, който водим днес. Стъклени мечти, които се чупят лесно. Участниците са хора между 15 и 25 години. 15 младежи са от Полша и 17 от България. Те се събраха в рамките на 12 дни, за да се занимават с изкуство. Това в страните от ЕС е доста често срещана практика, за разлика от България. Младежите се запознаха с различна техника на художествена изработка и всеки имаше право да избира сам темата на творбата си. Ограниченията бяха в техниките, в т. ч. витражи тип Тифани, топено стъкло и други. Имаше и съпътстваща програма с проявления в други изкуства, като графика, акварел, фотография. Участниците от България са младежи от Приложното училище в София, докато младежите от Полша никога не са се занимавали с изкуство.
Сред тях имаше адвокати, журналисти и много деца от гимназиалните училища. Държа да подчертая, че полската организация, с която работим вече по пети проект, се занимава изключително с деца от икономически не до там развити райони на Полша. За нас крайният резултат, с други думи продуктите, които ще покажем и множеството фотографии, илюстриращи процеса на работата, не са най-важното. Най-съществен е самият процес на случване на нещата и приобщаването на тези хора към изкуството.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10