Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едгар Дега и неговата колекция от балерини в България

„Малка балерина на четиринадесет години” - една от най-известните скулптури на Едгар Дега.
Снимка: БГНЕС

Момиченце крилато, в танца полети!
 С ръчичката си слаба, размахана в омая,
 теглото си с летежа ще балансираш ти.
 Да се прочуеш много аз сърдечно ти желая.”

Колко топлота и нежност се разлива от тези стихове! Съвсем естествено е да се поддадем на техния чар, защото са написани от световноизвестен художник Едгар Дега. „Момиченцето”, на което са посветени, е реално съществуващ образ. „Тя” е една от най-известните скулптури - признатият от всички критици и ценители шедьовър „Малка балерина на четиринадесет години”. Ето пример как се сбъдват мечтите. Тази статуетка се прочува, като носи и още много слава на своя създател...
Едгар Дега е роден през 1834 г. в Париж в аристократичното семейство на банкера Огюст де Га. На 22-годишна възраст се записва в Школата за изящни изкуства, но след по-малко от година я напуска и започва да пътува из Европа, за да изучава платната на художници като Рембранд и Дюрер. През 1860 г. открива свое собствено студио в Париж и започва да рисува.
Първоначално основно място в творбите му заемат историческите сюжети, но по-късно той се съсредоточава върху мотиви от ежедневието. Някои от най-известните му произведения са фигури, уловени в движение. Движещото се тяло, действието, са страстта на твореца. Ето защо и много от неговите произведения изобразяват тела на хора - неговите прочути балерини - или състезателни коне, което доказва почти философското му отношение към движението.
От 2 септември 74 творби на представителя на френските импресионисти Жермен Илер де Га, са вече в България и са изложени в залите на Националния музей на българското изобразително изкуство. Тази е и най-богатата колекция в света на негови скулптури.
Едно от големите културни събития у нас е осъществено с усилията на Борис Данаилов, куратор от българска страна на изложбата, и с активното участие на посолството на Република Франция и Френския културен институт. Събитието преминава под патронажа на Министъра на културата Вежди Рашидов и Н.Пр. Етиен дьо Понсен, посланик на Франция у нас. Колекцията е притежание на американския частен център за визуални изкуства „Абрахам”. Присъствието й в България е осигурено с активното съдействие на Давид Вейзман, културен аташе и заместник-директор на Френския културен институт, и разбира се - с любезното домакинство на Националния музей на българското изобразително изкуство.
Повече за изложбата ще научим от нашите гости в студиото - Давид Вейзман, Слава Иванова, директор на НМБИИ и Мария Конакчиева, „Връзки с обществеността” на Френския културен институт.

събота, 4 септември от 15.00 часа

По публикацията работи: Божидар Любенов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15