Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Фолк портрет” – изпълнителката на народни песни Живка Папанчева и акордеонистът Милен Славов

Снимка: Архив
Живка Папанчева е изявена странджанска певица с много записи в БНР, а съпругът й Милен Славов е акордеонист, композитор и продуцент. От 1997 г. двамата живеят в САЩ, където свирят и преподават българска народна музика.
На 19 октомври пристигат в България, за да присъстват на организирания от тях и Данислав Кехайов първи конкурс на тракийската и странджанска песен „Кехайов – Папанчева”, който ще се проведе в град Несебър на 29 и 30 октомври 2010 година.

Живка Папанчева e родена и отрасла в семейство на даровити фолклорни певци и музиканти от странджанския край. Тя притежава изключителен певчески талант и обаяние. Завършила е националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” –гр.Котел, и дори е била преподавател по народно пеене за няколко години. Тя е записала много хитови народни песни като “Петър кулело дялаше”, “Кулибаре”, “Китка от Странджа”, и много други. За певческото си творчество певицата получава национални и международни награди, и най-голямата награда - обичта на публиката.
От 2000г. Живка Папанчева живее в САЩ, но остава водещ представител на странджанския певчески стил. Тя преподава българско народно пеене в Калифорнийският Университет в Лос Анжелис, Сан Франциско, Сиатъл, Портланд, в щатите Мисисипи, Индиана и Луизиана. Като признание за всичко това през 2002 г. й е присъдената награда-стипендия от Комисията по Изкуствата на щата Мисисипи, САЩ по програмата за фолклорно наследство.

Милен Славов - музикант, композитор и продуцент. Роден e в Стара Загора. Започва да учи акордеон на 7 гoдини, да свири на сцена от 8, да композира и аранжира на 16 и да продуцира на 24 години. През 1987 г. Милен завършва музикалното училище "Филип Кутев” в Котел с тамбура. Учи в Музикалния педагогически институт в Пловдив.
Вече 13 години Милен Славов живее в САЩ. Бил е гост-преподавател в UCLA (Калифорнийски Университет в Лос Анжелис) в отдела за етномузикология, където преподава акордеон, тамбура и балканска оркестрова музика. Работил е с Живка Папанчева, Петьо Костадинов, Тим Райс, Джо ЛоДука, Калин Кирилов, Стю Бротман, Юри Юнаков, вокален ансамбъл "Китка". Изнасял е концерти на Международния акордеонен фестивал в Монтмани (Канада), на световния музикален фестивал в Сан Франциско, в Академията на науките в Калифорния, на Котати акордеонен фестивал. Участвал е и в концерта посветен на източноевропейските майстори на акордеона в Бъркли. През 2003г. Милен Славов представя българска музикална култура пред близо 10 000 ученици като гостуващ музикант-артист с FAME (Фондация за музика и изкуство за начално образование) в щата Индиана.

четвъртък, 14 октомври, от 19.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 24.01.22 в 17:40

Пълен запис на концерта на радиосимфониците със солист Людмил Ангелов

Първият за тази година концерт на Симфоничния оркестър на БНР отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ на 21 януари в зала "България" прозвучаха две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в..

публикувано на 24.01.22 в 16:17

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и задължително носене на маска. При тези нови и трудни обстоятелства на 19 декември в Кралската..

публикувано на 24.01.22 в 08:45

Сто години от рождението на Жан-Пиер Рампал

Наричаха го „Човекът със златната флейта“ и това се дължеше не само на факта, че бе собственик на единствената флейта в света, изработена от чисто злато от велик френски майстор през 1869, но и на всички скъпоценни качества и достойнства, които притежаваше. Той беше първият музикант, извоювал в наше време авторитета на флейтата като солов инструмент...

публикувано на 23.01.22 в 08:05

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР