Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Стефан Димитров е новият директор на програма "Христо Ботев" на БНР

БНР Новини
Снимка: архив

Композиторът Стефан Димитров прави първата си сериозна заявка за присъствие в българската забавна музика през 1972 г. Това е годината, в която завършва Теоретичния факултет на Музикалната академия в София и песента „Тайни” открива профила му в Българското национално радио. „Визитката” му е свързана с Биг Бенда на БНР като аранжор и композитор на оркестрови пиеси. Автор е на музика за телевизионни и театрални спектакли, пише и филмова музика. Следващата декада го свързва с трупите „Вариант Б” и „Домино” , а успехът на продукцията е предопределен и от текстовете на Миряна Башева, (чуйте "Нека да е есен"), Маргарита Петкова и Михаил Белчев. Популярни са песните за актьорското трио „НЛО” и дуетите с Богдана Карадочева. (Чуйте „Ние сме хора със свободен дух” – Богдана Карадочева и Стефан Димитров в житейски и творчески съюз) 
Албумите „Там” и „Самба 51” са истински подарък за ценителите на родната естрада, защото няма българин, който да не познава шлагери като „Нека да е лято”, „Дано”, „Всичко ми е наред”, „И замириса на море”, „Събота късен следобед”, „Там”. Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов”, група „Тоника” са част от творците, които дават душа на музиката, която е знакова за поне едно поколение българи.
Стефан Димитров е доказал многократно и качествата си на администратор в Обединение „Музика”, в БНР до 1992 г., като директор на Канал1 на Българската национална телевизия и Нова телевизия, генерален директор на БНТ. До 2008 г. той беше и член на СЕМ.
През годините на творческата му кариера негови песни печелят награди на фестивала „Златният Орфей“.
Песента към филма „След края на света” печели награда на Съюза на филмовите дейци през 1999 г. Същата песен има номинация за световната музикална награда „Филипс”. (Тук може да чуете песента.)
През 2005 г. Стефан Димитров получава "Аскеер" за театрална музика в постановката "Плебеи по рождение" на Сатиричния театър. За същата творба е удостоен и с наградата "Маестро Димитър Вълчев".
На първи ноември т. г. композиторът бе удостоен с наградата "Кристална лира" на Съюза на музикалните дейци в категория Поп и рок.

На 7 март т.г. Богдана Карадочева и Стефан Димитров участваха в предаването „Часът на думите” по програма "Христо Ботев" - чуйте ги.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50