Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят и галерията - между традицията и приоритетите на белгийското председателство

На снимката: Марк Михилсен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия в България.
Снимка: БГНЕС

Изтичат последните дни от шестмесечния период на белгийското председателство на Европейския съюз. Когато на 1 юли Белгия за пореден път пое ротационното управление, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу уверено изрази своя оптимизъм: „Това ще бъде едно много успешно председателство...”
В изпълнение на Лисабонския договор, следвайки основната програма на „триото на председателствата”, съставено от Испания, Белгия и Унгария, белгийското Председателство положи много усилия в петте приоритетни области: Преодоляването на международната икономическа криза и нейните последици; Проблемите на  климата и околната среда - с особено важната роля на световната конференция за климата, в края на м. ноември в Канкун, Мексико; Стратегията за растеж и заетост „Европа 2020”; Социалното включване и борбата с бедността, Стокхолмската програма; Разширяването на ЕС.
Този период се оказа подходящ и за организиране на интересни прояви у нас, които представиха различните лица на белгийския културен живот и бит. Известна с великолепната си архитектура, десетките видове бира и оригинална кухня, шоколадите с неповторим вкус, както и със своето изкуство, по време на концертите и изложбите като „Във време на промяна: Модерното изкуство в Белгия 1880-1950”, творческите срещи и кулинарните фестивали, Белгия успя да спечели много нови приятели у нас.
Като родина на много известни художници като Петер Паул Рубенс, Роги ван дер Веден, Рьоне Магрит, Ян ван Ейк, Пол Делво и други, Кралство Белгия привлича и със своите музеи. През цялата година не стихва интересът към внушителната колекцията от творби на Рубенс, разположена в Кралския музей на изкуствата в Антверпен, както и към богатите сбирки на Белгийския кралски музей на изкуствата в Брюксел.
Белгия е федерална държава и конституционна монархия, с повече от 10 млн. жители и с територия от около тридесет хиляди квадратни километра. От 1993 г. крал на Белгия е Албер II. Все по-често я наричат „сърцето на Европа”. Не само заради географското й положение, но и заради важните европейски и международни институции, разположени в Брюксел.
Страната е лингвистично и културно разделена. В нея се говорят два основни езика - нидерландски (наричан често и фламандски) във Фландрия на север, и френски във Валония на юг. В нейните източни райони живее малцинство, официално признато и говорещо немски език, а столицата - Столичен регион Брюксел официално е двуезична.
„Намирам, че голяма част от възгледите на българите и белгийците са много сходни и считам, че присъединяването на България към ЕС е идеалната възможност за пълноценно развитие на отношенията между нашите две страни. Мисля, че активното и добронамерено общуване между хората е от голямо значение... ”
Такова е мнението на Н. Пр. Марк Михилсен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия у нас, за бъдещето на приятелските връзки и партньорството между българи и белгийци....
Г-н Михилсен е пристрастен към белгийския шоколад, но признава, че е силно впечатлен от всички видове български предястия. Намира за примамливи салатите кьополу и лютеница и е любител на българските сирена и розовите домати... От вината предпочита мелнишкото вино.
Н. Пр. Марк Михилсен е посланик в България от септември 2008 г. Дипломат от кариерата. Роден е през 1959 г. Доктор на политическите науки, магистър по право, международни и административни науки, бакалавър е по философия. Заемал е високи постове в белгийското външно министерство. Бил е първи секретар в посолството на Белгия в Ирландия. Назначаван е като съветник, а по-късно и като министър-съветник в белгийската дипломатическата мисия в Руската Федерация.
Отговарят ли постигнатите резултати днес на положените усилия и целите, осъществявани по време на белгийското председателство? Кои са основните акценти от творческите изяви и каква роля е била отредена на културните проекти в този период? Как се опазва културноисторическо наследство по време на криза? Какво място заема музеят в културния живот на белгийците? Това са някои от въпросите и темите, които ще проследим и дискутираме с нашия гост тази събота.

събота, 11 декември от 15.00 часа

По публикацията работи: Божидар Любенов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30