Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Последната нощ на Промс

Датата беше 11 септември 2010 г. На сцената в Ройъл Албърт хол в Лондон бяха Би Би Си сингърс, симфоничен хор и оркестър на Би Би Си, а цялата вечер беше дирижирана от Иржи Белохлавек. Солисти бяха сопраното Рене Флеминг и виолистът Максим Рисанов. Бих разделила вечерта на три - класическа, поздравителна и тържествена.
В първата част се редуваха пиеси като Италианско капричио и Рококо вариации на Чайковски, песни от Рихард Щраус, арии от „Далибор” на Сметана и „Русалка” на Дворжак. Последваха поздрави и включвания от различни места в Англия, където по същото време се провеждаха концерти - замъкът Хилсбъро в Северна Ирландия, зала в Дънди, Шотландия, паркът в Салфорд, паркът в Суонзии в Уелс и Хайд парк в Лондон. Там сред изпълнителите бяха Кири Те Канава, Хосе Карерас, Брайан Мей, Нийл Седака. Цялата зала бурно скандираше и аплодираше изпълненията. Основно средство за изразяване на възторга бяха станалите модни след световното по футбол южноафрикански вувузели. Стигна се и до финалната част, в която звучаха весели и тържествени маршове от Шабрие, Вагнер, Вон Уилямс Роджърс и Хамърщейн, Цимер, Арн, сър Елгар, разбира се, на финала - националният химн и за сбогом - песента за вечното приятелство, изпълнена от публиката. В тази еуфорична атмосфера Иржи Белохлавек произнесе и традиционната реч на диригента. Подобна реч за първи път произнася сър Хенри Уд, основателят на фестивала, през 1941 г. Диригентът благодари на съставите и солистите, на спонсорите и организаторите и се обърна към публиката:
„Беше прекрасно. Имате невероятни гласове. Браво! ...
Но без сър Хенри Уд нищо от това, което чухме и за което говорихме, нямаше да се случи. През 1895 той създаде този фестивал. Това беше неговата сцена и той сякаш ни контролира всеки път и всеки път би бил щастлив, че класическата музика има подобна огромна аудитория...
Благодаря на публиката, най-невероятната публика - внимателна, интелигентна и ентусиазирана, която поддържаше страхотна атмосфера вечер след вечер.
Мога спокойно да кажа, че за всички нас музиката е пристанище, което ни дава подкрепа, утеха и вдъхновение, особено в тези изключително трудни времена за всички страни. Многобройната публика, която тази година изпълваше залите доказва, че не е необходимо да търсим доказателство, че музиката е призвана да събира хората заедно...
Затова, след всички тези слова и аплодисменти искам да ви кажа, че на 15 юли 2011 г. аз отново ще бъда тук с моя оркестър, за да открия 117 сезон на Промс. Надявам се и вие да се присъедините към нас!”
По традиция Промърите организират различни благотворителни кампании, за които се събират средства. По време на това издание бяха събрани 86 000 паунда, които ще бъдат използвани за нуждаещи се музиканти, за подпомагане на млади музиканти и за спонсориране на музикална терапия за хора в неравностойно положение в различни болници.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да..

публикувано на 27.07.21 в 08:35
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе..

публикувано на 24.07.21 в 08:05
Проф. Виктор Чучков

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

В разгара на лятото по желание на слушателите, програма „Христо Ботев” излъчва музикални предавания, които са предизвикали голям интерес в радиоаудиторията. Сред тях е „Музикалната вечер”, посветена на проф. Виктор Чучков. Талантливият български пианист и композитор е също обаятелен разказвач. В неговата богата артистична биография се вплитат..

публикувано на 23.07.21 в 07:50