Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“В края на краищата” - фотоизложба на Карлос Перес Сикиер в сградата на Централната софийска баня

"Облак" - една от фотографиите в изложбата на Карлос Перес Сикиер.
Снимка: Архив
50 фотографии от природния парк Кабо де Гата-Нихар в Алмерия, Испания могат да се видят в Централната софийска баня. “В края на краищата” е изложба на Карлос Перес Сикиер, посветена на половин вековната творческа работа на фотографа. Изображенията са на архитектурни руини, близки планове на живописни повърхности, животни, скелети, геоложки структури и най-вече на море и светлина. Част от творбите присъстват в национални и международни колекции в Белгия, САЩ, Франция, Германия и други страни.
Карлос Перес Сикиер е фотограф с над петдесет години творческа кариера, което го превръща в един от пионерите на авангардната фотография в Испания. През 1956 година той основава група АФАЛ (AFAL) и списание със същото име, като поставя основите на новата документална фотография в страната, оставила отпечатък върху цяло едно поколение. На тази дата изработва първата си серия снимки в квартал Ла Чанка в Алмерия - дълбоко човешки документален разказ чрез непринудено направени снимки в черно и бяло, който бележи поврат в испанската фотография.
В по-късните произведения на Карлос Перес Сикиер естетиката и образите се променят както цветово изражение, те не търсят отделния индивид, а фрагментите или детайлите с ирония и вътрешна постройка, в която преобладава „поп” стилът. В различни интервюта фотографът изразява, че той не е привърженик на дигиталните техники и се гордее, че никога не е използвал цифров апарат, освен в случаите, когато е желаел да докаже предимствата на своя собствено метод на снимане или пък е бил помолен да снима с такъв апарат, защото счита, че “чрез дигиталната фотография професионалистът забравя за изначалната фотография”.
Карлос Перес Сикиер твърди, че най-важното за фотографията е човешкото око и личният поглед на фотографа, способен да създаде произведение на изкуството.
Отличен е със Златен медал на Андалусия през 2010 година. През 2003 година Министерството на културата на Испания му присъжда Национална награда за фотография, а пред 2005 правителството на автономната област Андалусия му присъжда наградата на името на Пабло Руис Пикасо за изобразителни изкуства.
В “Нашият ден” Миглена Стефанова разговаря с Луис Кановас, зам.-посланик на Испания в България, за Карлос Перес Сикиер и изложбата му в София.
По публикацията работи: Ирен Филева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05