Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

500 души викнаха „Ура!” за героите на България в ефира на предаването „Нашият ден”

Традиционният поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" е посветен на втората чета на българската емиграция в Румъния, организирана по идея на Христо Ботев, която на 17 май 1876 г. слиза на Тутраканския бряг при с. Пожарево.
Снимка: Архив
На 30 май потеглиха от Тутракан стотиците участници в похода по стъпките на Таньо войвода. Основният идеен двигател и редовен водач на похода е стоматолог по професия, колекционер на изкуство по хоби и страстен родолюбец по рождение и възпитание.
Д-р Анатолий Кръстев е председател на културно-просветното дружество „Родно Лудогорие” и явно смята, че историята се учи най-добре в крачка. Стотици походници посрещнаха утрото на 2 юни в ефира на програма „Христо Ботев".
По публикацията работи: Валя Михайлова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Дакел“ - как се пише и рисува историята на едно домашно куче?

Тя е Яна и казва за себе си - “аз съм ПР, всъщност съм нещо друго, ако мечтите са абстракция и аз съм“. Яна Борисова е разказвач на истории. Те е автор на “Дакел“ - книга в две части, чиито илюстрации са дело на нейната 17-годишната дъщеря. “Към книгата имаше голям интерес. Още на следващия ден получих страшно много писма. Хората..

публикувано на 29.09.22 в 10:03

Най-старият град в Испания - какво да не пропуснем?

В навечерието на октомври, броени дни преди Деня на испанската култура, честван като национален празник на Кралство Испания, отвежда на пътешествие, можем да усетим слънчевите лъчи в очите си, а морският бриз да развее косите ни. В културната съкровищница на Испания - Андалусия сме. Земята, владяна от финикийци, римляни, вестготи, маври и..

публикувано на 29.09.22 в 09:24
Предавател на Радио Стара Загора, FM-107.80MHz, Свиленград

Планова техническа профилактика на 29 септември

На 29 септември ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни БАБЯШКА ЧУКА 4 на честота 87.6 MHz (за района на гр. Разлог), излъчващ програма „Хоризонт“; СТАРА ЗАГОРА 5 на честота 98.3 MHz, излъчващ програма „Христо Ботев“;СТАРА ЗАГОРА 6 на честота 88.3 MHz, излъчващ програмата на Радио Стара..

публикувано на 29.09.22 в 06:00

Защо сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер едно в Европа?

Българското кардиологично дружество е домакин на XVII Национален конгрес по Кардиология, който ще проведе от 29 септември до 2 октомври 2022 г. в к.к. "Албена". Това е едно от най-големите научни събития в България, не само в областта на медицината. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето,..

публикувано на 28.09.22 в 14:55
Доц. Красимира Христова, кардиолог

Как да избегнем риска от сърдечно-съдови заболявания?

Необратими фактори за развитието на сърдечно-съдовите заболявания са ф амилната обремененост, полът и напредналата възраст.  Друга причина, която кара сърцето да боледува, е съвременния свят и въздухът, който дишаме.  Мръсният въздух  може да бъде достатъчно  стресов фактор ,  водещ до инфаркт на миокарда или сърдечна недостатъчност. Към..

публикувано на 28.09.22 в 12:20