Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо скриха дебата по вота на недоверие

Коментар на Светозар Томов, управител на социологическа агенция „Скала” в предаването "Нашият ден" на 17 юни.
„Чисто формално, решението на парламента не забранява на БНР и националната ТВ да предават дебата. Пленарните заседания са открити и никой не го е обявил за закрито. Така че, ако ръководствата на двете национални медии имат куража, въпреки това да предават, щяхме да видим как биха постъпили политиците в парламента. Определено не подкрепям това правителство и смятам, че всички мотиви по вота са реалистични. Моето мнение е, че това е една PR акция на опозицията и се основава на това, че те нямат намерение да го печелят. Бих искал политиците в България да стартират процедурата за вот на недоверие, когато имат куража, достойнството и отговорността да искат парламентарна и правителствена криза и смяна на правителството. Иначе вотът добива декоративен характер.
Сега няколко думи за политическата ситуация в страната. Отчетлива тенденция е намаляване на хората, подкрепящи ГЕРБ. От 2010 г. ГЕРБ постоянно губи избиратели и нищо не може да спре този процес. Повечето хора, които се разочароват от ГЕРБ не виждат негова алтернатива. Ако на политическия пазар не бъде предложено нищо ново, вероятно отлива от ГЕРБ ще доведе до ниска активност. Личното ми мнение е, че ние като избиратели трябва да спрем да експериментираме с нови партии. По-скоро съществуващите партии се нуждаят от обществен натиск да се отпушат към изкарване на сцената на нови политици.Този политически картел, който мачка страната 20 години няма как да го изберем и да направим нещо чрез него. Затова е неясна ситуацията.”
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.