Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местността Карадере е застрашена от ново инвеститорско намерение

Карадере е една от последните незастроени местности по нашето Северно Черноморие.
Снимка: Архив
В момента се очаква решение по процедура за ОВОС от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас, за инвестиционно предложение за изграждане на вилно селище в местността Карадере. Над 2000 възражения срещу това изграждане се получиха само в рамките на няколко дни след обявяването на намерението.
Сега обаче се появява второ инвестиционно предложение, разказа ни Мария Лалева от гражданска инициатива „Да спасим Карадере”. И вие можете да си представите как ще изглежда местността с вилно селище от 4000 легла за туристи, с 2000 паркоместа, съответния брой магазини и заведения за хранене, както и сгради за социални, здравни, културни, спортни и други обслужващи дейности.
По публикацията работи: Любомира Константинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Милан Кундера: Автор, който не оставя нищо на случайността

Наближава рожденият ден на Мѝлан Ку̀ндера , който е на 1 април. Той е чешки писател, който през 1975 година напуска родината си и се заселва във Франция. Автор е на книги, както на чешки, така и на френски език.  Най-известните сред тях включват "Шегата" (1967), "Книгата за смеха и забравата" (1979) и "Непосилната лекота на битието" (1984)...

публикувано на 28.03.24 в 10:04
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05