Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша кани Европа на танц

Снимка: Архив
Полша очаква Европа да се усмихне и европейското пространство да се изпълни с повече топлота, увереност и светлина...
С такива впечатления остава всеки, който е имал възможността да види официалния клип на полското председателство на ЕС, което поставя началото на новото председателско трио – Полша, Дания и Кипър.
В този филм Европа е красива жена. Студена и изпълнена с безразличие, затворена в строго и мрачно архитектурно пространство. На пръв поглед все пак това е хармонична и естетична среда. Но внезапно появилата се фигура на мъж разчупва тази неестествена хармония. Този нов образ символизира Полша. Мъжът кани Европа на танц. И красотата на този танц, неговата жизненост, оптимистично настроение и сърдечна откровеност, преобразяват Европа. На нейното лице вече се е появила усмивка.
Създаден от Томаш Багински, с музиката е на Адам Скорупа и хореографията на Агустин Егурола, този клип ни подсказва, че Полша по време на своето председателство, освен приоритетите, свързани „с растежа, сигурността и откритостта”, ще се стреми да покаже и едно друго лице на Европа – по-ведро, по-оптимистично и по-човечно.
Поляците имат своя всепризнат принос към европейската култура. И затова не е случайно, че първата проява на полското председателство, беше представянето на своеобразен Европейски кинопреглед. Още в началото на м. юли, на откритата арт сцена в парка пред НДК, любителите на киното имаха възможност да видят 18 подбрани европейски кинотворби. „Нека тази проява бъде един подарък от Европа за всички жителите и гостите на София, по повод поемането на председателството на Европейския съюз от Полша”, това подчерта посланикът на Полша у нас, Лешек Хенсел, при представянето на събитието.
А на 23 юли, със специалното участие на Полският културен институт, в парка „Ген. Владимир Заимов”, ще бъде открита Европейска алея на културата. Посетителите ще могат да намерят интересни книги от полски автори, както и да посетят различни изяви, включени в програмата.
Много са заслугите на полските творци във всички области на културата – архитектурата, киното, музиката, литературата, изобразителното изкуство и пр. Полските музеи също има с какво да привличат публика от цял свят. За днешния ден на Полша и нейната култура ще разговаряме с нашия гост, Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша у нас.
Той е роден през 1953 в гр. Познан. Висшето си образование получава във Варшавския университет, унгарска филология. От 1985 г. е доктор по хуманитарни науки, към Института за литературни изследвания, при Полската академия на науките. От 1990 г., в продължение на 5 години, е завеждащ Консулския отдел към Посолството на Република Полша в Будапеща (първи секретар, след това съветник). Заемал е различни постове в полското Министерство на външните работи. Бил е съветник в Посолството на Република Полша в Любляна, а по-късно - посланик в Босна и Херцеговина. От 2006 г. е министър-съветник в Департамент „Промоция”, заема самостоятелна длъжност по въпросите на многостранно културно сътрудничество, член на Съвета от експерти към Международния вишеградски фонд, национален координатор на платформа „Централноевропейска култура”. През 2008 г. е назначен за титулярен посланик; национален координатор на Вишеградското сътрудничество. След което – през 2009 г. – е координатор на Полско-чешкия форум. А от 15 ноември 2010 г. е посланик на Република Полша в България.
Посланик Лешек Хенсел е автор на 2 книги и няколко десетки научни статии и рецензии (централноевропейска проблематика) публикувани в Полша, Чехия, Франция, Унгария и Словакия.
По публикацията работи: Божидар Любенов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59