Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи за културен туризъм

Снимка: Архив
Културното наследство на България е едно от нейните най-големи богатства. Този факт отдавна е признат и от Европа, и от целия културен свят. На тази „..земя, като една човешка длан.” е приютено културното наследство на седем велики цивилизации. Счита се, че България е на трето място сред европейските страни по разнообразие и брой на откритите паметници на културата. Преди нас са само Гърция и Италия...
Повече от 40 000 са регистрираните недвижими паметници на културата в България, а в държавните и общински музеи се съхраняват повече от 5 млн. движими културни ценности. Седем паметници на културата и два природни обекта са признати за уникални обекти от световно значение и ca включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО – Боянската църква, Рилският манастир, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Свещарската гробница, Несебър, а също и резерватът "Сребърна" и част от резервата Пирин...
Това буди възхищение у чужденците, но как ние възприемаме тази историческа действителност? Като късмет, като още една възможност да си усложняваме живота или като уникална предпоставка за икономически и социален просперитет.
Културният туризъм е онази пресечна точка, в която градивната човешка инициатива се среща с природните и културни богатства. „Инициативният човек се ражда такъв. Той работи за себе си, но от благата на неговия труд се ползва цялото общество”. С тези думи, по време на една от нашите срещи, в добро настроение и с прочутата си сърдечна и открита усмивка, Благой Рагин поведе разговора за развитието на културния туризъм у нас. „Имам два много важни принципа, които преди да сме продължили, искам да ги кажа. Аз не се притеснявам, когато на мой конкурент – дали у нас или в чужбина – трябва да дам съвет. Защото, ако той развие своя бизнес в туризма, това означава, че имаме стремеж към по-добро, към професионализъм. А особено на нас, българите това ни трябва. Ето защо на всички им казвам: Силни сме, ако сме заедно. Печелим и ние, печели и туризмът, печели и държавата.”
Заради своята енергичност и отдаденост на каузата на туризма Благой Рагин е един от малкото българи днес, чието професионално мнение е търсено и уважавано както у нас, така и зад граница. Като председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, той има голям принос за утвърждаване в международен аспект на много български градове в сферата на туризма. Като Велинград, например. Заради своята неуморна обществена дейност Благой Рагин е избран и за пожизнен председател на Балканския алианс на хотелските асоциации...
„Културните, материални и нематериални природни ценности, продължава моят събеседник, могат да бъдат използвани като неизчерпаем източник за икономическия растеж на България, защото могат да стимулират икономиката не само на местно, но и на национално ниво. И сега да ти кажа и другия ми принцип, защото такава ни е темата: Нека от историята да правим културен туризъм, а не война между културите…”
Думи, изпълнени с увереност, изречени от човек, който като че ли приема туризма по-скоро като изкуство, отколкото само като бизнес.
С какви темпове се развива културният туризъм у нас и какви са перспективите? За това ще разговаряме с Благой Рагин - нашия гост в предаването.
По публикацията работи: Божидар Любенов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
Илиян Лалев

Черните рисунки на Илиян Лалев

Галерия "Стубел" представя самостоятелна изложба "Черни рисунки" на художника Илиян Лалев, едно от знаковите имена на съвременната художествена сцена.  Това е експозиция, която привлича вниманието върху тревожни актуални събития в днешното битие. Темите са поднесени естетски, смислено, с висока визуална култура. Заглавията са: "Някъде в Сицилия",..

публикувано на 29.03.24 в 08:50

Насилието като фарс в Сатиричния театър

На 29 март в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано. Поставката е на Николай Младенов, а сценографията е дело на Кирил Наумов. Режисьорът Николай Младенов определя пиесата, като забавно-ироничен крими трилър, който ни отвежда в света на един непознат за българската публика автор...

публикувано на 29.03.24 в 08:05