Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дует „Ритон”: „Огън и дим” – историята на един от най-успешните български дуети

Здравко Желязков, Найден Андреев и Катя Михайлова (отляво на дясно). 
Снимка: Здравко Петров
След повече от 30 годишно присъствие на родната ни музикална сцена и днес най-популярният български дует „Ритон” продължава с благородно завиден успех да печели овациите на публиката. Стотици концерти у нас, продължителни турнета по света, няколко малки плочи, множество дългосвирещи плочи и албуми, безбройни участия в наши и световни песенни конкурси, в телевизионни и радиопредавания-това е част от стремежа на дуета към непрекъснато усъвършенстване.
Всичко започва през далечната 1975 г., когато Катя Михайлова и Здравко Желязков са студенти в тогавашния Естраден отдел към Българска държавна консерватория – София. Още от студентската скамейка двойката започва да се оформя като дует, а малко по-късно се обвързват и като семейство. След като се дипломират в консерваторията, за съвсем кратък период двамата работят под името „Студио 2”, след което официално започват да се афишират като „Ритон”.
Винаги лъчезарни, позитивни, преливащи от енергия и искрено раздаващи се на публиката, още с появяването си в края на 70-те години Катя и Здравко постигат наистина феноменален успех. С експресивността на динамиката, която двамата носят и най-вече с емоционалността на певческите си и артистични качества, дуетът оставя запомняща се следа в историята на българската попмузика. Тяхното изкуство винаги е поднесено с много любов и всеотдайност.
Ще разкрия и още подробности преди началния старт на дует „Ритон”, които малцина знаят. В края на 70-те години Катя и Здравко пеят предимно във вариететните програми в курортните комплекси. По това време Тончо Русев случайно чува техни изпълнения и впечатлен от атрактивното им сценично присъствие ги кани на личен разговор, след което им предлага среща с Иван Кутиков, тогава известен композитор и аранжор, по настоящем композитор на филмова музика в Холивуд. Срещата с Кутиков става причина новосформираният дует, но все още подвизаващ се под името „Студио 2”, да запише през 1980 г. с оркестър „София” първия си хит - песента „Трябва да чакаш” на Зорница Попова и Йордан Янков, аранжирана от Иван Кутиков. Безспорна е тук и заслугата на Зорница Попова, която винаги е подавала ръка на прохождащите млади изпълнители, подава я и на „Ритон”, залагайки в тях големи надежди. Същата година с нейната песен „Бургаски момичета” (текст Йордан Янков) дуетът участват на конкурса „Бургас и морето”, превърнала се в шлагер на фестивала, но неполучила награда.
След конкурса Иван Кутиков става основната причината дует „Ритон” да започне усилена звукозаписна подготовка около издаването на първата им дългосвиреща плоча, която в началото на 1981 г. „Балкантон” пуска в продажба, при това с огромен тираж. Плочата носи заглавието на станалата вече безспорен хит и неспираща да звучи от програмите на радиото песен ”Прегърни ме” (музика Тончо Русев, текст Димитър Ценов, аранжимент Иван Кутиков). Почти по същото време импресарска агенция „София” получава покана от Гостконцерт в Москва за участие на Катя и Здравко в международната концертна програма „Мелодия друзей”. Вече набралият огромна популярност дует поглежда сериозно и амбициозно към този ангажимент и така двамата се озовават на една от най-големите сцени наред с изпълнители от цял свят.
През 1982 г. започва усилена подготовка за втория албум на дуета. Те получават абсолютно доверие от Зорница Попова, Тончо Русев, Иван Пеев, Морис Аладжем, Атанас Косев, Янко Миладинов, Найден Андреев, Александър Йосифов, Иван Калчинов, Митко Щерев, които пишат специално за тях един от най-хубавите си песни, сред които: „Сърце зад три врати” – музика Зорница Попова, текст Йордан Янков, „Казали сме всички думи” – музика Александър Йосифов, текст Банчо Банов, „Замълчи” – музика Найден Андреев, текст Волен Николаев, „Хубаво е с тебе” – музика Морис Аладжем, текст Тодор Анастасов и др.
В края на 1983 г. втората дългосвиреща плоча на „Ритон” се появява под името „Сърце зад три врати” както у нас, така и в бившия Съветски съюз. Това е един от най-силните албуми на дуета, от който почти всички песни стават хитове и печелят класациите на БНР и БНТ. До края на 80-те години дует „Ритон” остават верни на традицията през 2-3 години да зарадват своите почитатели с нов албум, като третият и четвъртият се издават от „Балкантон” съответно през 1985 и 1988г. След окончателното разпадане на единствената у нас фабрика за производство на грамофонни плочи и с идването на „новото време”, дуетът продължава да издава албуми, на други носители.

Призванието:
През 1983г. в Рощок (Германия) дует „Ритон” се завръща с две награди – на журито и на публиката за песента „Знам море”. Успехът се повтаря и в Куба, където на фестивала във Варадеро, организиран от ОИРТ, за изпълнението на песента „Сърце зад три врати” (музика Зорница Попова, текст Йордан Янков, аранжимент Иван Кутиков) дуетът също получава награда на журито и публиката. Следващата 1984 г. Катя и Здравко представят България на фестивала в Дрезден (Германия) и получават трета награда за представената от тях песен „Послеслов” – музика Тончо Русев, текст Ваньо Вълчев, аранжимент Иван Кутиков. Специална награда за най-добро изпълнение на конкурса „Мелодия на годината” получават през 1987 г. за „Дон Кихот и Дулсинея”, музика Зорница Попова, текст Йордан Янков, аранжимент Румен Бояджиев, а през 1989 г. същият конкурс е спечелен от тях с песента „Накъдето ми видят очите”, музика Иван Пеев, текст Живко Колев, аранжимент Борис Чакъров.
В края на 1997 г. Катя и Здравко навършват 20 години на сцената. Този юбилей ще остане паметен за дуета и е ознаменуван с пореден албум, озаглавен „Болка от любов”, с включени 16 песни и голямо национално турне из страната с оркестър, с голяма вокална група, с балет „Роберта”, актьори и съвременна за онези години сценична визуализация (последната e „запазена марка” за дуета от самото му съществуване). Малко преди този юбилей, през август в „Слънчев бряг”, на фестивала „Златният Орфей” песента „Огън и дим”, композиция на Александър Кипров и Михаил Белчев в тяхно изпълнение им донася може би най-голямото призвание от песенен фестивал – Голямата награда, Златната статуетка. На следващата година, пак със същия авторски колектив, успехът е повторен и на конкурса „Бургас и морето” те отново взимат Голямата награда, но с песента „Пиратски кораб”.
Стремежът към актуалност винаги е бил сред основните приоритети на дует „Ритон”. Краят на 2003 и началото на 2004 г. Катя и Здравко хвърлят огромни усилия около реализирането на първите в историята на българската попмузика албуми на DVD носител. Така на 15.06.2004г. се появяват албумите: Riton – The best, включващ най-големите хитове, изпълнени на живо с оркестър и балет. и Riton - The best videoklips – най-добрите видеоклипове на дуета през последните 10 години.
По публикацията работи: Здравко Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30