Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вълшебните приказки

Елена и Парис, 380 - 370 г. пр. Хр. (фрагмент).
Снимка: Архив
Зима е, нощите са дълги и студени – време само за приказки пред запалената камина. В света на митовете и вълшебните приказки има герои, принцеси, магии, дракони и парченца истина.
Две деца, принц Фрикс и принцеса Хела, успяват да избягат от мащехата си, магьосницата Ино, с помощта на вълшебен крилат златен овен. Овенът ги оставя в свещената гора на боговете в Колхида (така в древността наричали днешна Грузия). Двете деца слизат от гърба му. Фрикс убива овена като благодарствена жертва за главния бог Зевс, одира златното руно и го мята в клоните на свещения дъб. В този миг изпод земята се появява страховит дракон. Момчето му заповядва: Пази златното руно! Ще го дадеш на избрания, когато дойде определеното време!
Така започва митът за Златното руно. Колкото и необичайно да звучи, златното руно наистина е съществувало и то чак до началото на 20 век. Векове наред в района на днешния град Казанлък добивали злато от реките с големи овчи кожи с козината. Взимали кожата и хвърляли върху нея речен пясък. После я потапяли във водата. Реката отмивала пясъка, но златните песъчинки полепвали по косъмчетата и руното заблестявало, сякаш било направено от злато. Тогава изваждали кожата от водата, мятали я да съхне в клоните на някое близко дърво, а когато изсъхнела, я изтърсвали върху чисто бяло платно.
Истории за Агамемнон, Елена и Парис, за тракийския владетел Резос и за божествата Изанами и Изанаги – японските Орфей и Евридика – слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

събота, 8 септември
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35