Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Селска чест” от Пиетро Маскани, опера в едно действие (съдържание)

Либрето: Джовани Тарджони-Тоцети и Гуидо Менаши по едноименната сицилианска новела на Джовани Верга от 1884 г.

Действащи лица:
Сантуца, млада селянка - сопран
Туриду, млад селянин - тенор
Лучия, негова майка - мецосопран
Алфио, колар - баритон
Лола, негова жена - сопранДействието се развива в едно сицилианско село през 1880 г.


В ранното великденско утро Туриду с песен разкрива любовта си към Лола. Двамата са се обичали преди, но когато той отива войник, лекомислената девойка се омъжва за коларя Алфио. Туриду на свой ред се сгодява за Сантуца, но така и не успява да забрави Лола.
Весели девойки в празнични дрехи се отправят към църквата. Само Сантуца стои самотна и тъжна, измъчвана от лоши предчувствия. Годеникът й все по-често започва да я отбягва. Идва Лучия и споделя с девойката, че синът й е отишъл в съседното село за вино. Сантуца обаче разбира, че Туриду е излъгал майка си, защото тази сутрин са го видели край дома на Лола.
Приближава се самият Туриду, който се опитва да влезе незабелязано в къщи. Момичето обаче го спира. Изпълнените й с мъка думи никак не го впечатляват. В този момент покрай тях минава Лола, която предизвикателно подхвърля цветето си на Туриду и влиза в църквата. Младежът се втурва след нея. Съвсем отчаяна, Сантуца се опитва да го спре, но Туриду грубо я отблъсква и влиза в църквата.
Идва Алфио, съпругът на Лола, който никога не се е съмнявал във верността на жена си. Отначало Алфио отказва да повярва на онова, което му казва Сантуца. Скоро обаче разбира истината и дава жестока клетва – Туриду не ще доживее утрешния ден.
Великденската служба свършва и селяните излизат от църквата. Безгрижният смях на празнично настроените хора оглася улиците. Сред тях са и двамата влюбени. Лола бърза да се прибере вкъщи, но Туриду я моли да остане още малко с него. За да я задържи, той кани всички селяни на чаша вино по случай празника. На поканата се отзовава и Алфио. Смутен, Туриду му подава чаша с вино, която коларят гневно отблъсва. Двубоят е неизбежен.
Останал сам, Туриду вика майка си. Измъчван от угризения, той моли Лучия да се грижи за бедната Сантуца, която е озлочестил. Момъкът побягва. Стресната и уплашена, майка му го моли да се върне. На нейните отчаяни викове се притичват селяните. В този миг се чува пронизителен женски писък, който кара всички да изтръпнат. Туриду е убит. Алфио е отмъстил за поруганата си чест.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? Tapi Project , ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала "Джаз на село" в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на..

публикувано на 04.08.22 в 15:16
Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския..

публикувано на 04.08.22 в 12:39

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2022

1 август 3.00 часа – Луиджи Бокерини (1743-1805), Нощна музика по мадридските улици, оп. 30. 3.14 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор K 622. Изпълнява Габор Варга (кларинет) със Симфоничния оркестър на Унгарското радио дирижиран от Карло Монтанаро. 3.40 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в..

публикувано на 31.07.22 в 08:10

"Виртуозни клавирни шедьоври" в изпълнение на Мартина Табакова

В предаването "Музик мания" тази сряда (27 юли) ви очаква цял час, изпълнен с някои от най-известните шедьоври за пиано. Ще имате шанс да чуете изпълнения от дебютния компактдиск на Мартина Табакова, която сподели следното: "Идеята за албумa се зароди благодарение на пандемията, защото по време на тази изолация бяхме лишени от сцена, от концерти,..

публикувано на 27.07.22 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 26.07.22 в 16:20