Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Селска чест” от Пиетро Маскани, опера в едно действие (съдържание)

Либрето: Джовани Тарджони-Тоцети и Гуидо Менаши по едноименната сицилианска новела на Джовани Верга от 1884 г.

Действащи лица:
Сантуца, млада селянка - сопран
Туриду, млад селянин - тенор
Лучия, негова майка - мецосопран
Алфио, колар - баритон
Лола, негова жена - сопранДействието се развива в едно сицилианско село през 1880 г.


В ранното великденско утро Туриду с песен разкрива любовта си към Лола. Двамата са се обичали преди, но когато той отива войник, лекомислената девойка се омъжва за коларя Алфио. Туриду на свой ред се сгодява за Сантуца, но така и не успява да забрави Лола.
Весели девойки в празнични дрехи се отправят към църквата. Само Сантуца стои самотна и тъжна, измъчвана от лоши предчувствия. Годеникът й все по-често започва да я отбягва. Идва Лучия и споделя с девойката, че синът й е отишъл в съседното село за вино. Сантуца обаче разбира, че Туриду е излъгал майка си, защото тази сутрин са го видели край дома на Лола.
Приближава се самият Туриду, който се опитва да влезе незабелязано в къщи. Момичето обаче го спира. Изпълнените й с мъка думи никак не го впечатляват. В този момент покрай тях минава Лола, която предизвикателно подхвърля цветето си на Туриду и влиза в църквата. Младежът се втурва след нея. Съвсем отчаяна, Сантуца се опитва да го спре, но Туриду грубо я отблъсква и влиза в църквата.
Идва Алфио, съпругът на Лола, който никога не се е съмнявал във верността на жена си. Отначало Алфио отказва да повярва на онова, което му казва Сантуца. Скоро обаче разбира истината и дава жестока клетва – Туриду не ще доживее утрешния ден.
Великденската служба свършва и селяните излизат от църквата. Безгрижният смях на празнично настроените хора оглася улиците. Сред тях са и двамата влюбени. Лола бърза да се прибере вкъщи, но Туриду я моли да остане още малко с него. За да я задържи, той кани всички селяни на чаша вино по случай празника. На поканата се отзовава и Алфио. Смутен, Туриду му подава чаша с вино, която коларят гневно отблъсва. Двубоят е неизбежен.
Останал сам, Туриду вика майка си. Измъчван от угризения, той моли Лучия да се грижи за бедната Сантуца, която е озлочестил. Момъкът побягва. Стресната и уплашена, майка му го моли да се върне. На нейните отчаяни викове се притичват селяните. В този миг се чува пронизителен женски писък, който кара всички да изтръпнат. Туриду е убит. Алфио е отмъстил за поруганата си чест.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета и..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02