Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се появил пергаментът

Библиотеката на древния Пергам (фрагмент).
Снимка: Архив
Древният Пергам бил изумителен град, третият по важност след Рим и Александрия. Отдалече приличал на гигантско съоръжение – с височина 270 метра, около два пъти по-високо от най-голямата египетска пирамида. На високия хълм били Акрополът, царските дворци, библиотеката, военните складове и театър, който побирал около 15 000 зрители. Дълъг тунел свързвал горния град с долния, а над всичко сияели храмът на Атина и прочутият пергамски олтар, с изображенията на битката между боговете и титаните, който с право може да се нареди сред чудесата на света.

В Пергамската библиотека, достоен съперник на Александрийската, се пазели повече от 200 000 ценни свитъка: творения на гръцки философи и поети, географски трудове, свещени книги на персийски, египетски и еврейски жреци. Свитъците били от папирус, до момента, в който в Пергам започнали да изработват нов, по-траен материал. Нарекли го пергамент…
За пергамента и чудесата на древния Пергам, за дългия 400 стъпки каменен фриз , изрисуван с ликовете на древногръцките богове, за уникалния разглобяем котел от Гундеструп, Дания, запечатал върху сребро скандинавски митове и легенди – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35