Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От джунглите на Гватемала до Сицилия

Детайл от свещен стенопис на маите в Сан Бартоло, Гватемала.
Снимка: БГНЕС
2001 година, Гватемала. Археологическата експедиция на Уилям Сатурно открива в непроходимата джунгла дълбок изкоп, направен вероятно от иманяри. Това, което намират вътре, обаче, надхвърля и най-смелите им очаквания: боговете на маите им показват истинско нарисувано представление! Четирите превъплъщения на главния бог са обърнати в четирите посоки и правят жертвоприношения, за да бъде създаден светът.
Първият бог стои във водата и принася в жертва риба – създава подводното царство. Вторият е стъпил на земята и поднася в дар сърна, за да създаде земята. Третият се носи във въздуха и този път жертвата е пуйка – така се сътворява небето. Последният стои на полето с благоуханни цветя – храната на боговете. Така създава рая, откъдето всеки ден изгрява прероденото слънце. Тук е и Богът на царевицата – момче с прибрани нагоре коси като листата на царевичен мамул. Според маите, той е божеството в центъра на света, защото осигурява живот за всички същества.
Така, съвсем случайно са открити най-старите известни засега фрески на маите от 150-ата година след Христа. Толкова са прекрасни, че някои ги сравняват с тези в Сикстинската капела …

Още за тайните на маите, за изящната колесница на тракийския владетел на трибалите, открита във Враца и за некропола в Марсала, Сицилия – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35