Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тайнствените дами от Иберия

В края на 19 век в една от овощните градини на град Елче, Испания, съвсем случайно е изровена невероятна статуя – строга дама с островърха шапка на главата и наметка на раменете. Малко над челото й е поставено сложно украшение от три реда мъниста, а отстрани – два огромни кръга с врязани окръжности, като колелета на каруца, също украсени с мъниста. Те покриват ушите и стигат чак до раменете. На гърдите й има три тежки огърлици с големи висулки във формата на листа. Когато е била направена, преди около 2300 години, Дамата е била цветна – лицето – матово, тънката наметка – червена, а украшенията – позлатени. Скулптурата е от варовик и е изработена през 4 век пр.Хр. в тогавашните владения на финикийците от Картаген. Учените са объркани, защото на гърба й има кръгла дупка. Тайник за бижута или място за праха на някой скъп покойник?

Във финикийска Иберия са намерени още три великолепни женски скулптури с невероятни украшения, направени приблизително по същото време, също оцветени и също с дупки на гърбовете. Дамата с даровете е в цял ръст и държи ритуална чаша с двете си ръце. Дамата от Баса пък, седи на трон с крака във формата на лъвски лапи, а обеците й са като големи кубове. Тя е открита в гробница, в краката й имало купчинка изгорени оръжия и други вещи на воин. По пръстите й има много различни пръстени и в лявата си ръка държи малка синя птичка. Коя е тази дама? Защо е била поставена в гробницата на воина? Какво означава птичката? Поредната финикийска загадка.
Още за тайните на древна Иберия – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35