Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александрия

Широки павирани улици, край тях – високи мраморни колони със статуи на богове и хора. Бляскави сгради, храмове и дворци с прекрасни барелефи. Сред тях се извисява великолепен паметник на Александър Велики – основал града, за да свърже Гърция с богатата делта на Нил…
Това е Александрия, а годината е 323 пр.Хр.
В двора на владетелския дворец е прочутата Александрийска библиотека. Наредено е всеки, който посещава града и носи книга (т.е. свитък), да я остави в библиотеката или да я даде на писарите, за да направят неин препис. Пергаментовите свитъци по рафтовете й вече наброяват 500 000! Всъщност, библиотеката била част от цял научен институт, който се наричал Музей. Предполага се, че тук Архимед изобретил своята водна помпа, Ератостен изчислил обиколката на Земята, Евклид открил правилата на геометрията, а Антипатър от Сидон, главният библиотекар, съставил Списъка на седемте чудеса на Античния свят.

Още за древна Александрия, за невероятния Александрийски фар и за катакомбите Ком ел Шокафа – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35