Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Годишни награди „Златният будилник” - носителите до сега

Очаквайте... носителите на наградите „Златният будилник” 2013
Снимка: Архив

Годишни награди “Златният будилник” - присъждат се за всеотдайна работа, будителски дух и духовна подкрепа за националната програма за култура.
Носители са журналисти от програмата и хора, свързали с нея професионалната си съдба.

2002
Георги Минчев
(композитор) и Борис Арнаудов (писател-сатирик, дългогодишен редактор в редакция “Хумор, сатира и забава” и настоящ главен продуцент на програмата)

2003
доц. Елка Дроснева
(преподавател по история в СУ “Св. Кл. Охридски” и водеща на “Олимпиада по история” в ефира на програмата)
Таня Милева (“Семейна събота”)

2004
Мария Христова-Клейманс (оперна певица и настоящ кореспондент на програмата за Белгия)
Любомир Методиев (“И ловец съм, и рибар съм”)

2005
Александър Андреев (“Дойче веле”)
Мария Рачева (журналистка от програмата)

За първи път е връчена специална награда - първият й носител е д-р Харалд Киндерман, посланик на Федерална република Германия в Република България, за огромната му ангажираност към европейската кауза на България и популяризирането на българската култура.

2006
Митко Новков (медиен и литературен критик, наблюдател за в. “Култура”)
Паулиана Новакова (дългогодишен журналист в програма “Христо Ботев”, един от основателите на предаването “Добър ден”, главен редактор “Публицистика и образование”, понастоящем директор на програмата)

Специалната награда за принос към българската култура и програма “Христо Ботев” e за Дьорд Сонди – дългогодишен директор на Унгарския културен институт, преподавател по унгарски език в СУ “Св. Климент Охридски”.

2007
Новият носител на “Златен будилник” за журналист от програмата е Весел Цанков – отговорен редактор (продуцент вече – б.р.) в “Хумор, сатира и забава”, където работи от 1991 г., един млад човек с богата творческа биография. Автор и водещ е в предаванията “По никое време”, “Кабаре “Фата Моргана”. Сценарист е на “Звезди посред бял ден”, а в “Голямата къща на смешните хора” понякога пуска своята “Дискобиблиотека”. В “Утро”-то на всеки понеделник малко преди 9.00 часа Весел Цанков ни предлага своето много специално меню. Повече от и за хумориста Весел Цанков може да прочетете на неговия сайт - vesel.info.

Отличието за външен за радиото човек, трайно свързал името си с програма “Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР, е за режисьора Иван Добчев. В творческия му актив са записани повече от 100 постановки за драматичен, телевизионен и кино театър.
Преподава режисура и актьорско майсторство в Националната театрална академия, София.
Създател, режисьор и сценограф е в Театрална работилница СФУМАТО.
С екипа на радиотеатъра на програма “Христо Ботев” Иван Добчев има реализирани няколко постановки, последната от които е през 2007 г. - “Мъртвата кралица” от Анри де Монтерлан в три части

За трети път се връчва и специална награда - носител тази година е Анна Тренда, директор на Полския институт в София. Отличието се дава за богатото културно партньорство, за предоставените възможности за сътрудничество с полските интелектуални среди.

2008
Тази година наградата за журналист от програмата получава екипът на репортерското студио. То олицетворява новото начало в „Христо Ботев” – комуникацията и взаимовръзките между отделните предавания.

Отличието за човек, трайно свързал името си с програма „Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР, е за писателя Михаил Неделчев – литературен критик, историк и теоретик с широк спектър от интереси и изследвания. „През целия си съзнателен живот съм се занимавал с творчество…”, споделя Михаил Неделчев, а писателят Пламен Дойнов казва за него: „Името на Михаил Неделчев е синоним на дискусия… Той носи дебата и създава дебат, предизвиква го, прави го артистичен и темпераментен, довежда го до възможния му край, без остатък.” Два пъти месечно по програма „Христо Ботев” Михаил Неделчев е водещ на предаването „Какво се случва”. В него се дискутират най-ярките литературни и културни събития и се представят нови автори с новото им присъствие в литературния живот.

Специалната награда е за Гьоте институт – София, за доброто партньорство и за подкрепата, която културният център оказва на инициативи и проекти на програмата. Ценен момент в ползотворното сътрудничество е съвместната работа по проекта на Гьоте институт „Езици без граници” – „Чужди ли са чуждите езици”. Темата, както и Европейският ден на езиците – 26 септември, намериха достойно място в поредица от предавания на програма „Христо Ботев”.

2009 
Колегията определи за носител на отличието екипа на „Радиоенциклопедия”. Предаването е отличено заради будителския си дух и изключителен принос към рейтинга на програмата.

Отличието за външно сътрудничество е за авторите и водещите на „Часът на думите - Гриша Трифонов и Светослав Георгиев. Предаването е съвместен проект на програма „Христо Ботев” и Съюза на българските писатели. Наградата се дава за изключително успешното популяризиране на художественото слово в радио ефира.

„Златният будилник” за партньорство получава Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия – за неоценими заслуги и подкрепа в реализацията на културните инициативи на програмата. Аделина Филева трайно е свързана с програма „Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР.

Награда за Европейско партньорство се присъжда на Британски съвет - България, за богатото културно партньорство и за предоставените възможности за сътрудничество - съвместния радиоконкурс „Красивата наука”, доброто сътруничество и автороството на младите учени в „Радиоенциклопедия”.

2010
за ярко авторско присъствие в програмата:
Цветан Цветанов и екипът на „Аларма Пънк Джаз фест”

за разработване на нови съвременни жанрови форми:
Екипът на документалния сериал „Радиото”

за извънстудийни прояви, допринасящи за утвърждаването на програмата като организатор на културни събития:
Елиана Захариева за серия джаз концерти в Първо студио на БНР

за европейско партньорство с програма „Христо Ботев”:
Френски институт – София

2011
за ярко журналистическо присъствие
Силвия Чолева
автор и водещ в „Артефир”
Силвия Чолева е писател и журналист. От 10 години е един от авторите и водещите на предаването „Артефир”. През последната година представя в ефира на програмата и „Внимание! Литература”. Има издадени пет стихосбирки, две книги с есеистични фрагменти и един роман.
Два пъти е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов”, през 2010 г. бе удостоена и с наградата „Христо Г. Данов” за журналистическо представяне на българската литература.

за журналистическо предаване
„Нашият ден”
Това е новият сутрешен блок на програма „Христо Ботев”, стартирал в ефира на програмата от 7 март т.г. Макар и само на осем месеца, предаването вече успя да се утвърди като едно от най-слушаните, предпочитани и харесвани издания на програмата.

за външен сътрудник
Симеон Идакиев

автор и водещ на „Един мъж, един микрофон”
Сладкодумните разкази на пътешественик №1 в България Симеон Идакиев вече почти година звучат в радиоефира - разкази за пътувания в над 120 страни, за звуци, гласове и ритми, за перипетии в дълбините на океаните, по планинските върхове, из джунглата и пустините. Аудиофайловете на „Един мъж, един микрофон” и „Посоки” са едни от най-често слушаните и в сайта на програмата.

за звукорежисьорски екип
Полина Петрова и Иванка Новакова

Ако до слушателите достига качествен звук, то това е благодарение и на уменията на най-добрия за 2011 г. звукорежисьорски екип.

за партньорство
Международен арт и етно форум „Без граници”, Балчик
Идеята на форума „Без граници” в Балчик е да събере на едно място музиканти, организатори на фестивали продуценти, радиоводещи - хората, които правят музиката и хората, които имат нещо общо с нейното разпространение, популяризиране. От 2009 г. на фестивала редовно се правят презентации на „Аларма Пънк Джаз Фест”. Форумът „Без граници” сътрудничи с програма „Христо Ботев” от 2003 г. – през последните две години активно с младежките предавания и „Артефир”.

2012*
За ярко присъствие пред микрофон
Надя Попова

Тя е обладана от поезията. Изпреварва своето време, за да бъде разбрана и от потомците. Променя и традиционното понятие журналист. Не само задава въпроси, знае и отговорите. Не разпитва, а разговаря. И умее да слуша. Мисли в образи, не доказва истината, а я показва. Дава възможност да се чуят чуждите мнения, но никога не спестява собственото си мнение.

За ярко присъствие пред микрофон
Аделина Александрова

Нейната страст е музиката. Но тя има безпогрешен усет и за музиката в словото, умее да превръща словото в музика. Затова постига с такава лекота онази чиста форма на общуване, която пленява и най-претенциозните слушатели.
Когато душата прелива от добри чувства, думите се зареждат с енергия, която облагородява и предизвиква съпричастие.
А слушателят вижда чаровната усмивка, дори без прецизната технология на радио „Бинар”.
Тя е другото ярко присъствие, другият колорит пред микрофона.

За екип
екипа на „1001 защо – Ефир знание”
Те наситиха ленивия следобед на делника с приятното ромолене на реката на познанието. Те винаги са в час, защото са приели мисията да образоват. Знаят, че както плодородната почва не дава плодове без да бъде обработена, така и безпросветните хора остават безплодни. Знаят също, че невежите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения. Съмнението обаче е пътят към истината. А тя е приятна за казване.

За звукорежисьорски екип
Руслан Беров и Николай Попов

В момента, когато радиокартината излита в ефира, те добавят към нея последния щрих – звука. И стават съавтори. Специфичните професионални умения не са достатъчни. Понякога спасението е в бързото решение, в мигновената реакция. Мигът ни принадлежи, както и ние принадлежим на мига. В тяхната работа усещането на времето е особено важно. Защото макар минутите да пълзят, времето лети. Те са убедени, че не е роден за големи дела онзи, който не знае цената на времето.

За партньорство
Чешки център в София
В европейския дом партньорството се превръща в точното мерило на нашите взаимоотношения. Тази година съвместните проекти на програма „Христо Ботев” и Чешкия център в София получиха висока оценка. За доброто партньорство историческите предпоставки имат значение. Но все пак самата история ни учи, че не винаги трябва да вярваме на историците. Нашето задължение към историята е да я напишем отново. Важно е какво правим в настоящето: поощряване на алтернативни форми в изкуството, подкрепа в осъществяването на оригинални хрумвания на нови идеи. Самата човешка история всъщност е история на идеи. Програмата популяризира чешката култура в различните й художествени варианти. Нашата съвместна дейност доказва, че за духовността граници няма.

* текстът за наградите "Златният будилник" 2012 е на дългогодишния главен продуцент на програма "Христо Ботев" на БНР Борис Арнаудов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година във Велико Търново.

22 септември - Ден на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите народи...

публикувано на 22.09.19 в 10:45
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

6 септември - 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Днес се навършват 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич...

публикувано на 06.09.19 в 09:15
Петър и Антонина Стоянови с победителките Туче Муса и Севилай Салим от Черноочене с научния им ръководител Юлия Чортленева.

Осмокласничките от село Черноочене спечелиха Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ „Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене си заслужиха първото място в Националния исторически конкурс. За да получат приза си лично от Петър Стоянов момичетата пристигнаха във Военния клуб в София със служебната кола, предоставена им от кмета Айдън Осман – горд от отличното им представяне...

публикувано на 24.06.19 в 09:06

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

143 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България отбелязваме днес. В 12 часа в цялата страна ще чуем традиционния тъжен звук на сирените за две минути.

публикувано на 02.06.19 в 08:05

0700 700 33

24 часа телефонен секретар за вашите въпроси, идеи, препоръки и участие в нашите предавания и анкети. Вашето обаждане ще бъде записано. Вие се съгласявате, че БНР може да излъчи записа в ефира на своите програми или да го публикува на интернет сайта си. За повече информация относно съхраняването на записите и тяхното използване ни пишете:..

публикувано на 03.04.19 в 12:37