Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годишни награди „Златният будилник” - носителите до сега

Очаквайте... носителите на наградите „Златният будилник” 2013
Снимка: Архив

Годишни награди “Златният будилник” - присъждат се за всеотдайна работа, будителски дух и духовна подкрепа за националната програма за култура.
Носители са журналисти от програмата и хора, свързали с нея професионалната си съдба.

2002
Георги Минчев
(композитор) и Борис Арнаудов (писател-сатирик, дългогодишен редактор в редакция “Хумор, сатира и забава” и настоящ главен продуцент на програмата)

2003
доц. Елка Дроснева
(преподавател по история в СУ “Св. Кл. Охридски” и водеща на “Олимпиада по история” в ефира на програмата)
Таня Милева (“Семейна събота”)

2004
Мария Христова-Клейманс (оперна певица и настоящ кореспондент на програмата за Белгия)
Любомир Методиев (“И ловец съм, и рибар съм”)

2005
Александър Андреев (“Дойче веле”)
Мария Рачева (журналистка от програмата)

За първи път е връчена специална награда - първият й носител е д-р Харалд Киндерман, посланик на Федерална република Германия в Република България, за огромната му ангажираност към европейската кауза на България и популяризирането на българската култура.

2006
Митко Новков (медиен и литературен критик, наблюдател за в. “Култура”)
Паулиана Новакова (дългогодишен журналист в програма “Христо Ботев”, един от основателите на предаването “Добър ден”, главен редактор “Публицистика и образование”, понастоящем директор на програмата)

Специалната награда за принос към българската култура и програма “Христо Ботев” e за Дьорд Сонди – дългогодишен директор на Унгарския културен институт, преподавател по унгарски език в СУ “Св. Климент Охридски”.

2007
Новият носител на “Златен будилник” за журналист от програмата е Весел Цанков – отговорен редактор (продуцент вече – б.р.) в “Хумор, сатира и забава”, където работи от 1991 г., един млад човек с богата творческа биография. Автор и водещ е в предаванията “По никое време”, “Кабаре “Фата Моргана”. Сценарист е на “Звезди посред бял ден”, а в “Голямата къща на смешните хора” понякога пуска своята “Дискобиблиотека”. В “Утро”-то на всеки понеделник малко преди 9.00 часа Весел Цанков ни предлага своето много специално меню. Повече от и за хумориста Весел Цанков може да прочетете на неговия сайт - vesel.info.

Отличието за външен за радиото човек, трайно свързал името си с програма “Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР, е за режисьора Иван Добчев. В творческия му актив са записани повече от 100 постановки за драматичен, телевизионен и кино театър.
Преподава режисура и актьорско майсторство в Националната театрална академия, София.
Създател, режисьор и сценограф е в Театрална работилница СФУМАТО.
С екипа на радиотеатъра на програма “Христо Ботев” Иван Добчев има реализирани няколко постановки, последната от които е през 2007 г. - “Мъртвата кралица” от Анри де Монтерлан в три части

За трети път се връчва и специална награда - носител тази година е Анна Тренда, директор на Полския институт в София. Отличието се дава за богатото културно партньорство, за предоставените възможности за сътрудничество с полските интелектуални среди.

2008
Тази година наградата за журналист от програмата получава екипът на репортерското студио. То олицетворява новото начало в „Христо Ботев” – комуникацията и взаимовръзките между отделните предавания.

Отличието за човек, трайно свързал името си с програма „Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР, е за писателя Михаил Неделчев – литературен критик, историк и теоретик с широк спектър от интереси и изследвания. „През целия си съзнателен живот съм се занимавал с творчество…”, споделя Михаил Неделчев, а писателят Пламен Дойнов казва за него: „Името на Михаил Неделчев е синоним на дискусия… Той носи дебата и създава дебат, предизвиква го, прави го артистичен и темпераментен, довежда го до възможния му край, без остатък.” Два пъти месечно по програма „Христо Ботев” Михаил Неделчев е водещ на предаването „Какво се случва”. В него се дискутират най-ярките литературни и културни събития и се представят нови автори с новото им присъствие в литературния живот.

Специалната награда е за Гьоте институт – София, за доброто партньорство и за подкрепата, която културният център оказва на инициативи и проекти на програмата. Ценен момент в ползотворното сътрудничество е съвместната работа по проекта на Гьоте институт „Езици без граници” – „Чужди ли са чуждите езици”. Темата, както и Европейският ден на езиците – 26 септември, намериха достойно място в поредица от предавания на програма „Христо Ботев”.

2009 
Колегията определи за носител на отличието екипа на „Радиоенциклопедия”. Предаването е отличено заради будителския си дух и изключителен принос към рейтинга на програмата.

Отличието за външно сътрудничество е за авторите и водещите на „Часът на думите - Гриша Трифонов и Светослав Георгиев. Предаването е съвместен проект на програма „Христо Ботев” и Съюза на българските писатели. Наградата се дава за изключително успешното популяризиране на художественото слово в радио ефира.

„Златният будилник” за партньорство получава Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия – за неоценими заслуги и подкрепа в реализацията на културните инициативи на програмата. Аделина Филева трайно е свързана с програма „Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР.

Награда за Европейско партньорство се присъжда на Британски съвет - България, за богатото културно партньорство и за предоставените възможности за сътрудничество - съвместния радиоконкурс „Красивата наука”, доброто сътруничество и автороството на младите учени в „Радиоенциклопедия”.

2010
за ярко авторско присъствие в програмата:
Цветан Цветанов и екипът на „Аларма Пънк Джаз фест”

за разработване на нови съвременни жанрови форми:
Екипът на документалния сериал „Радиото”

за извънстудийни прояви, допринасящи за утвърждаването на програмата като организатор на културни събития:
Елиана Захариева за серия джаз концерти в Първо студио на БНР

за европейско партньорство с програма „Христо Ботев”:
Френски институт – София

2011
за ярко журналистическо присъствие
Силвия Чолева
автор и водещ в „Артефир”
Силвия Чолева е писател и журналист. От 10 години е един от авторите и водещите на предаването „Артефир”. През последната година представя в ефира на програмата и „Внимание! Литература”. Има издадени пет стихосбирки, две книги с есеистични фрагменти и един роман.
Два пъти е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов”, през 2010 г. бе удостоена и с наградата „Христо Г. Данов” за журналистическо представяне на българската литература.

за журналистическо предаване
„Нашият ден”
Това е новият сутрешен блок на програма „Христо Ботев”, стартирал в ефира на програмата от 7 март т.г. Макар и само на осем месеца, предаването вече успя да се утвърди като едно от най-слушаните, предпочитани и харесвани издания на програмата.

за външен сътрудник
Симеон Идакиев

автор и водещ на „Един мъж, един микрофон”
Сладкодумните разкази на пътешественик №1 в България Симеон Идакиев вече почти година звучат в радиоефира - разкази за пътувания в над 120 страни, за звуци, гласове и ритми, за перипетии в дълбините на океаните, по планинските върхове, из джунглата и пустините. Аудиофайловете на „Един мъж, един микрофон” и „Посоки” са едни от най-често слушаните и в сайта на програмата.

за звукорежисьорски екип
Полина Петрова и Иванка Новакова

Ако до слушателите достига качествен звук, то това е благодарение и на уменията на най-добрия за 2011 г. звукорежисьорски екип.

за партньорство
Международен арт и етно форум „Без граници”, Балчик
Идеята на форума „Без граници” в Балчик е да събере на едно място музиканти, организатори на фестивали продуценти, радиоводещи - хората, които правят музиката и хората, които имат нещо общо с нейното разпространение, популяризиране. От 2009 г. на фестивала редовно се правят презентации на „Аларма Пънк Джаз Фест”. Форумът „Без граници” сътрудничи с програма „Христо Ботев” от 2003 г. – през последните две години активно с младежките предавания и „Артефир”.

2012*
За ярко присъствие пред микрофон
Надя Попова

Тя е обладана от поезията. Изпреварва своето време, за да бъде разбрана и от потомците. Променя и традиционното понятие журналист. Не само задава въпроси, знае и отговорите. Не разпитва, а разговаря. И умее да слуша. Мисли в образи, не доказва истината, а я показва. Дава възможност да се чуят чуждите мнения, но никога не спестява собственото си мнение.

За ярко присъствие пред микрофон
Аделина Александрова

Нейната страст е музиката. Но тя има безпогрешен усет и за музиката в словото, умее да превръща словото в музика. Затова постига с такава лекота онази чиста форма на общуване, която пленява и най-претенциозните слушатели.
Когато душата прелива от добри чувства, думите се зареждат с енергия, която облагородява и предизвиква съпричастие.
А слушателят вижда чаровната усмивка, дори без прецизната технология на радио „Бинар”.
Тя е другото ярко присъствие, другият колорит пред микрофона.

За екип
екипа на „1001 защо – Ефир знание”
Те наситиха ленивия следобед на делника с приятното ромолене на реката на познанието. Те винаги са в час, защото са приели мисията да образоват. Знаят, че както плодородната почва не дава плодове без да бъде обработена, така и безпросветните хора остават безплодни. Знаят също, че невежите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения. Съмнението обаче е пътят към истината. А тя е приятна за казване.

За звукорежисьорски екип
Руслан Беров и Николай Попов

В момента, когато радиокартината излита в ефира, те добавят към нея последния щрих – звука. И стават съавтори. Специфичните професионални умения не са достатъчни. Понякога спасението е в бързото решение, в мигновената реакция. Мигът ни принадлежи, както и ние принадлежим на мига. В тяхната работа усещането на времето е особено важно. Защото макар минутите да пълзят, времето лети. Те са убедени, че не е роден за големи дела онзи, който не знае цената на времето.

За партньорство
Чешки център в София
В европейския дом партньорството се превръща в точното мерило на нашите взаимоотношения. Тази година съвместните проекти на програма „Христо Ботев” и Чешкия център в София получиха висока оценка. За доброто партньорство историческите предпоставки имат значение. Но все пак самата история ни учи, че не винаги трябва да вярваме на историците. Нашето задължение към историята е да я напишем отново. Важно е какво правим в настоящето: поощряване на алтернативни форми в изкуството, подкрепа в осъществяването на оригинални хрумвания на нови идеи. Самата човешка история всъщност е история на идеи. Програмата популяризира чешката култура в различните й художествени варианти. Нашата съвместна дейност доказва, че за духовността граници няма.

* текстът за наградите "Златният будилник" 2012 е на дългогодишния главен продуцент на програма "Христо Ботев" на БНР Борис Арнаудов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радиопредавател

Планова техническа профилактика на предаватели

От 9.00 до 17.00 часа ще бъде извършена планова   техническа  профилактика на  предавателите на ултракъси вълни РАЗГРАД 4  на честота 103.5 MHz, СМОЛЯН 4 на честота  101.6 MHz и ТУТРАКАН 4 на честота 88.5 MHz. Възможни са прекъсвания на сигнала на "Хоризонт" . За посочения период програмата може да се слуша онлайн на  player.bnr.bg , а в..

публикувано на 16.09.21 в 06:00
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. във Велико Търново.

22 септември - Ден на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите..

публикувано на 22.09.20 в 08:15
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6-и септември България отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил..

публикувано на 06.09.20 в 08:05

Директори на програма „Христо Ботев“

Йонка Коцева 1971 г. – 1984 г. Лиза Матева 1984 г. – 1987 г. Снежина Каменова 1987 г. – 1990 г. Борислав Геронтиев 1 април 1990 г. – 13 август 1991 г. Еди Емирян 13 август 1991 г. – 20 ноември 1992 г. Георги Василски 20 ноември 1992 г. – 30 юни 1995 г. Соня Ангелова 7 август 1995 г. – 7 февруари 1997 г. Стойчо Стоев – и.д. 7..

обновено на 06.07.20 в 16:03
Петър и Антонина Стоянови с победителките Туче Муса и Севилай Салим от Черноочене с научния им ръководител Юлия Чортленева.

Осмокласничките от село Черноочене спечелиха Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ „Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене си заслужиха първото място в Националния исторически конкурс. За да получат приза си лично от Петър Стоянов момичетата пристигнаха във Военния клуб в София със служебната кола, предоставена им от кмета Айдън Осман – горд от отличното им представяне...

публикувано на 24.06.19 в 09:06