Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Раждането на Христос

Снимка: Архив

1 г. пр. Христа. Град Борсипа на брега на река Ефрат. Жреците се събират край огромния храм-зикурат и оживено разговарят. Всеки момент трябва да се сбъдне древното пророчество - да се появи звезда, която да извести за раждането на новия цар и да ги отведе при него. Главният жрец повежда процесията към най-горната, седма тераса. Дългочаканата звезда им показва посоката - Юдея.
На следващия ден Мелихиор, Гатаспа и Батисареа потеглят натам, за да се поклонят на новия цар и да му поднесат дарове: злато, защото е цар, тамян, защото това е божествената билка, а той е Син Божи и миро.
Тези жреци, мъдреци, лечители и гадатели се наричат маги или влъхви. Те влизали в съвет, наречен Магистан (оттук идва днешната дума „магистрат”) и избирали владетелите в Персия. Колко от тях всъщност са тръгнали за Юдея, не се знае.
През 5 в.сл.Хр. Папа Лъв І Велики, постановява, че те трябва да бъдат трима, защото даровете са три, и да се казват Мелхор, Гаспар и Балтазар. Оттогава те присъстват в много произведения на изкуството - скулптури, картини, разкази. Мелхор се изобразява като побелял старец с дълга коса и брада, който носи злато, Гаспар е млад и носи тамян, а Балтазар е на средна възраст и носи миро.
Звездата ще ги отведе в градчето Витлеем, близо до столицата на Юдея - Йерусалим, на староеврейски „Свещеният град на бог Шалим, богът на вечерната звезда”…
Слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

събота, 22 декември

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35