Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празничен новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Виена

Снимка: Виенската филхармония
Всяка година на 1 януари точно по обед, светът забравя за кризата, политиката, за своите идеологически и расови различия, и става... музика. В продължение на два часа и половина милиони зрители и слушатели се пренасят във възвишените сфери на изкуството и започват новата година с красота и положителни емоции. Едва ли има някой, който поне веднъж да не е сядал през малкия екран, за да се наслади на гледката на великолепната Златна зала на приятелите на музиката – „Музикферайн” – и да послуша любимата музика от фамилията Шраус. Новогодишният концерт на Виенската филхармония не само е прекрасен начин човек да започне поредната Нова година, но и вече близо осем десетилетия е сред легендите в света на музиката.

Неговото начало е в далечната 1939 година, по време на Втората световна война, когато Австрия е анексирана от Германия и чрез изпълняване на творби от най-известните австрийски композитори австрийците се опитват да повдигнат националния дух. Всъщност това е и единственият път, в който концертът не се е състоял на 1 януари, а на 31 декември. В последвалите години концертите продължават независимо от тежките военни условия, а в програмите им постепенно започват да се включват и произведения на други композитори. Музиката на фамилия Щраус обаче винаги съставлява основната й част, а валсът „На хубавия син Дунав” и „Радецки марш” се утвърждават като традиционен финал. От 1941 година за постоянна дата на концерта е приет 1 януари, а пет години по-късно той е наречен Новогодишен...
Почитателите на изкуството на Виенските филхармоници и в частност – на техния традиционен Новогодишен концерт – знаят, че всяка година на диригентския пулт в прочутата Златна зала застава различен музикант, грижливо избран сред най-добрите диригенти от цял свят. През последните години ставаме свидетели на едно интересно явление: повторно гостуване на известни имена в рамките на няколко години. Така например, след появата си на подиума в „Музикферайн” през 2008 година, шармантният французин Жорж Претр, един от доайените в диригентското изкуство, се завърна там много скоро – през 2010 година, когато вече беше на почтената възраст от 85 години. Латвиецът Марис Янсонс пък, чиито изключително ползотворни взаимоотношения с Виенската филхармония датират още от 1992 г., и който през 2006 сбъдна отколешната си мечта да дирижира новогодишния концерт в залата на „приятелите на музиката”, реши да повтори удоволствието от изключителния си успех на 1 януари 2012.
След броени дни – в началото на 2013 – начело на прочутия състав за втори път ще застане австриецът Франц Велзер-Мьост, дългогодишен ръководител на симфоничния оркестър на Кливлънд, който за първи път дирижира новогодишния концерт през 2011, и който от месец септември 2010 е Музикален директор на Виенската държавна опера...
Тазгодишното издание на Новогодишния концерт е белязано и от две забележителни годишнини. Първата от тях е на австрийската обществена телевизия Österreichischer Rundfunk, която излъчва концерта „на живо” от 1959 и тази година ще стори това за 55-и път. Следва общата 200-годишнина на двама гиганти в оперното изкуство – Джузепе Верди и Рихард Вагнер. И двамата са родени през 1813 година и цялата 2013 ще премине под знака на тяхното творчество. Известно е, че всички музиканти от фамилията Щраус (и особено Йозеф Щраус) са били страстни вагнерианци, и когато композиторът бил извън Австрия, ревностно са се стараели да разпространяват и пропагандират произведенията му. Тази година, редом с традиционно подбраната музика от Йохан Щраус – баща и син, Йозеф Щраус и Йозеф Ланер, в програмата на Новогодишния концерт е включено и въведението към трето действие на операта „Лоенгрин”, непосредствено след прочутия „Валс на сферите” на Йохан Щраус, в който съвсем недвусмислено си личи влиянието на „безкрайната” Вагнерова мелодия. А в края на концерта, малко преди да прозвучат традиционните „бисове”, очаквани от всички, Виенските филхармоници ще изпълнят и балетна музика из операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди.

вторник, 1 януари, от 12 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15