Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничен новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Виена

Снимка: Виенската филхармония
Всяка година на 1 януари точно по обед, светът забравя за кризата, политиката, за своите идеологически и расови различия, и става... музика. В продължение на два часа и половина милиони зрители и слушатели се пренасят във възвишените сфери на изкуството и започват новата година с красота и положителни емоции. Едва ли има някой, който поне веднъж да не е сядал през малкия екран, за да се наслади на гледката на великолепната Златна зала на приятелите на музиката – „Музикферайн” – и да послуша любимата музика от фамилията Шраус. Новогодишният концерт на Виенската филхармония не само е прекрасен начин човек да започне поредната Нова година, но и вече близо осем десетилетия е сред легендите в света на музиката.

Неговото начало е в далечната 1939 година, по време на Втората световна война, когато Австрия е анексирана от Германия и чрез изпълняване на творби от най-известните австрийски композитори австрийците се опитват да повдигнат националния дух. Всъщност това е и единственият път, в който концертът не се е състоял на 1 януари, а на 31 декември. В последвалите години концертите продължават независимо от тежките военни условия, а в програмите им постепенно започват да се включват и произведения на други композитори. Музиката на фамилия Щраус обаче винаги съставлява основната й част, а валсът „На хубавия син Дунав” и „Радецки марш” се утвърждават като традиционен финал. От 1941 година за постоянна дата на концерта е приет 1 януари, а пет години по-късно той е наречен Новогодишен...
Почитателите на изкуството на Виенските филхармоници и в частност – на техния традиционен Новогодишен концерт – знаят, че всяка година на диригентския пулт в прочутата Златна зала застава различен музикант, грижливо избран сред най-добрите диригенти от цял свят. През последните години ставаме свидетели на едно интересно явление: повторно гостуване на известни имена в рамките на няколко години. Така например, след появата си на подиума в „Музикферайн” през 2008 година, шармантният французин Жорж Претр, един от доайените в диригентското изкуство, се завърна там много скоро – през 2010 година, когато вече беше на почтената възраст от 85 години. Латвиецът Марис Янсонс пък, чиито изключително ползотворни взаимоотношения с Виенската филхармония датират още от 1992 г., и който през 2006 сбъдна отколешната си мечта да дирижира новогодишния концерт в залата на „приятелите на музиката”, реши да повтори удоволствието от изключителния си успех на 1 януари 2012.
След броени дни – в началото на 2013 – начело на прочутия състав за втори път ще застане австриецът Франц Велзер-Мьост, дългогодишен ръководител на симфоничния оркестър на Кливлънд, който за първи път дирижира новогодишния концерт през 2011, и който от месец септември 2010 е Музикален директор на Виенската държавна опера...
Тазгодишното издание на Новогодишния концерт е белязано и от две забележителни годишнини. Първата от тях е на австрийската обществена телевизия Österreichischer Rundfunk, която излъчва концерта „на живо” от 1959 и тази година ще стори това за 55-и път. Следва общата 200-годишнина на двама гиганти в оперното изкуство – Джузепе Верди и Рихард Вагнер. И двамата са родени през 1813 година и цялата 2013 ще премине под знака на тяхното творчество. Известно е, че всички музиканти от фамилията Щраус (и особено Йозеф Щраус) са били страстни вагнерианци, и когато композиторът бил извън Австрия, ревностно са се стараели да разпространяват и пропагандират произведенията му. Тази година, редом с традиционно подбраната музика от Йохан Щраус – баща и син, Йозеф Щраус и Йозеф Ланер, в програмата на Новогодишния концерт е включено и въведението към трето действие на операта „Лоенгрин”, непосредствено след прочутия „Валс на сферите” на Йохан Щраус, в който съвсем недвусмислено си личи влиянието на „безкрайната” Вагнерова мелодия. А в края на концерта, малко преди да прозвучат традиционните „бисове”, очаквани от всички, Виенските филхармоници ще изпълнят и балетна музика из операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди.

вторник, 1 януари, от 12 часа
По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15

Оперетата "Графиня Марица" оживява на сцената в Русе

Точно преди 100 години във виенския Театър ан дер Вийн композиторът Имре Калман представя своята гениална и много обичана от публиката оперета, "Графиня Марица". Сюжетът е изграден върху остър любовен конфликт между разореният граф Тасило и гордата и красива графиня Марица, а музиката е ярка и страстна. В оперетата "Графиня Марица" Имре Калман,..

публикувано на 12.04.24 в 09:10
Сцена от I действие на „Летящият холандец”, 1878 г.

"Летящият холандец", романтична опера в три действия, от Рихард Вагнер

Музика: Рихард Вагнер Либрето: Рихард Вагнер (по новелата "Спомените на господин фон Шнабелевопски" от Хайнрих Хайне) Първо изпълнение: 2 януари 1843 г., Дрезден Първо изпълнение в България: 10 февруари 1830 г., София Действащи лица: • Даланд, норвежки моряк – бас • Сента, негова дъщеря – сопран • Ерик, ловец – тенор • Мари, дойка на..

публикувано на 11.04.24 в 15:09