Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Признание за предаването „Европа без граници”

Снимка: Архив
На 24 януари в посолството на Румъния в София Н. Пр. Антон Пакурецу, посланик на страната у нас, връчи Почетна награда „150 години румънска дипломация” на Министерството на външните работи на Румъния за изключителни заслуги при популяризирането на румънските и общочовешки ценности в международните отношения на няколко българи: Милко Аспарухов, директор на Военноисторическия музей в Плевен, проф. Иван Станков, проф. Василка Алексова, ръководител на катедрата по общо, индоевропейско и балканско езикознание в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Незабравка Тасева, директор на Румънската гимназия в София „Михай Еминеску”, Иван Радев, кореспондент на Аджерпрес в София, журналистката Гергина Дворецка, автор и водещ на предаването „Европа без граници” по програма „Христо Ботев” на БНР.
През близо 23-годишното си съществуване европейското предаване на програма „Христо Ботев” винаги е отделяло специално място на темите, свързани с Румъния, с идеята, че двете ни страни могат да станат модел и мотор за евроинтеграцията на Балканите по примера на Франция и Германия в общоевропейски план.
Повече за тази награда, както и защо беше връчена точно на 24 януари, ще научите от интервюто с Н. Пр. Антон Пакурецу в предаването в сряда, 30 януари, от 15.30 часа.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, албигойци, патарени, кудуреги, катари; защо е..

публикувано на 30.11.23 в 08:20

Капчиците любов на Таня Танасова

Тя е родена в Молдова, в българското село Валя Пержей. Преди близо 30 години решава да поеме обратния път към прародината заедно със семейството си. С всички неизвестни, изпитания, болка и щастие от преживяването на една лелеяна от поколения мечта – да е на българска земя, под българското слънце, сред българска реч и хора – колкото близки, толкова и..

публикувано на 30.11.23 в 08:10

В Куба е най-голямата сладкарница за сладолед в света

В предишно издание на "Покана за пътуване" в захлас слушахме архитект Илия Миладинов, който ни разказа за Куба – страната, в която живее повече от половин век с кратки прекъсвания. Ще припомня, че той е съавтор на паметника на Христо Ботев в Хавана, заедно с кубинския скулптор Карлос Рохас. Днес нашият разговор продължава с любопитни подробности..

публикувано на 29.11.23 в 09:31
Акад. Чавдар Славов

Мовембър или време за мъже…

Тематичен разговор с акад. Чавдар Славов, ръководител на Клиниката по урология и андрология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". В диалога с известния лекар и учен поставихме акцент върху познати проблеми: уголемената простата (ДПХ), онкологичните диагнози в урологията, симптоматиката, анамнезата и лечението. Мъжете трябва да бъдат не само информирани,..

публикувано на 29.11.23 в 08:23
Доц. Венера Байчева, Венета Гаврилова и Мила Милиева

Българският език е предпоставка за адаптация и успешен диалог между хора от различни култури

В Харманли се проведе първата международна научно-приложна конференция под надслов "Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци ", организирана от катедрата "Български език като чужд" на Софийския университет и Асоциацията на преподавателите по български език като чужд. Изучаването на..

публикувано на 28.11.23 в 09:15