Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Култът към Яворов – срещи в Националния литературен музей

Снимка: Архив
Несъмнено, култът към Яворов е създаден от онези малцина негови приятели, ценители, критици и борци за освобождението на Македония, които безусловно вярват в поета и в неговата невинност… И само месец след гордия акт на стоическото човешко достойнство – самоубийството на поета – култът към Яворов започва необратимото си възвисяване. Това споделя Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, която не отрича, че може би още от детските си години е обсебена от Яворов. Но дали все още днес има място за някакъв култ – било то към творци, политици или към когото и да е? Не беше ли това „социално явление” отречено?
През годините у нас и много други поети и писатели са били определяни като култови, но с течение на времето някои от тях са почти забравени, а други – отречени. А Вапцаров вече е и в групата на терористите...
Националният литературен музей пази много писмени свидетелства, документи и спомени за съдбата на редица знаменити творци на българската литература. Как се променят обществените нагласи към българските поети и писатели и как днес музеят изпълнява своята мисия – за това разговаряхме в предаването с Катя Зографова. Тя е поетеса и литературен критик, известна е със своите исторически търсения в областта на литературата. Писала е за художниците Сирак Скитник, Елисавета Консулова-Вазова, Иван Ненов, Георги Чапкънов, Мана Парпулова, Евгени Кузманов, Манол Панчовски. Автор е на 10 книги, сред тях са „Вечните странници”, „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането да наши дни”, „Никола Вапцаров: Преоткриване” (документална сага), „Неканоничният Вазов”, „Жените в Априлското въстание – от „амазонките” до новомъчениците” и други.
Книгата й за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а „Многоликата българка” – с националната награда „Блага Димитрова”. Съставител и автор е на предговорите към книгите: „Екатерина Ненчева. Прокълнатият ангел”; към двутомното издание на Петя Дубарова от 2007 г.; на „Избрани творби” (за ученици) и „Стихотворения за деца” на Никола Вапцаров; на 6 от двуезичните издания в поредицата „Вапцаров и европейски поети” на издателство „Вяра”.
Нейни текстове са включени в сборниците „Разночетения”, „Датската литература в България. Един век очарование”, „Кафене „Европа”, „Многоликият югоизточноевропейски град” и други.
От края на 2010 година Катя Зографова е директор на Националния литературен музей. В музейната й биография представителни са авторските й изложби: „Българската литература – срещи и диалози със света” (двуезична), „Подкрепи и мен ръката…” (за Априлското въстание 1876), както и за писателите Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Гео Милев, Иво Андрич, а също и за световноизвестни скандинавски автори.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

„Терапевтът“ – мистерия, психология, реализъм и неочаквани обрати

Какво се случва с един терапевт, когато започва да се съмнява в собствения си здрав разум? Един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика, психологическият трилър „Терапевтът“ е напрегнат семеен трилър с изключителна психологическа дълбочина и напълно непредвидим край.  Норвежката авторка Хелене Флуд, психоложка по професия,..

публикувано на 03.08.21 в 14:50

Държавният куклен театър в Габрово празнува 50 години

В Габрово Държавният куклен театър празнува 50 години от своето обособяване като професионален театър. Годишнината се отбелязва с различни инициативи, сред които нови премиерни заглавия и ретроспективна изложба. Одържавяването на кукления театър в Габрово става факт на 1.01.1971 г. През 1979 година е открита новата сграда на кукления театър, която се..

публикувано на 03.08.21 в 08:10
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството.  Жури с международно участие номинира художниците, те представят..

публикувано на 03.08.21 в 08:00

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15