Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култът към Яворов – срещи в Националния литературен музей

Снимка: Архив
Несъмнено, култът към Яворов е създаден от онези малцина негови приятели, ценители, критици и борци за освобождението на Македония, които безусловно вярват в поета и в неговата невинност… И само месец след гордия акт на стоическото човешко достойнство – самоубийството на поета – култът към Яворов започва необратимото си възвисяване. Това споделя Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, която не отрича, че може би още от детските си години е обсебена от Яворов. Но дали все още днес има място за някакъв култ – било то към творци, политици или към когото и да е? Не беше ли това „социално явление” отречено?
През годините у нас и много други поети и писатели са били определяни като култови, но с течение на времето някои от тях са почти забравени, а други – отречени. А Вапцаров вече е и в групата на терористите...
Националният литературен музей пази много писмени свидетелства, документи и спомени за съдбата на редица знаменити творци на българската литература. Как се променят обществените нагласи към българските поети и писатели и как днес музеят изпълнява своята мисия – за това разговаряхме в предаването с Катя Зографова. Тя е поетеса и литературен критик, известна е със своите исторически търсения в областта на литературата. Писала е за художниците Сирак Скитник, Елисавета Консулова-Вазова, Иван Ненов, Георги Чапкънов, Мана Парпулова, Евгени Кузманов, Манол Панчовски. Автор е на 10 книги, сред тях са „Вечните странници”, „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането да наши дни”, „Никола Вапцаров: Преоткриване” (документална сага), „Неканоничният Вазов”, „Жените в Априлското въстание – от „амазонките” до новомъчениците” и други.
Книгата й за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а „Многоликата българка” – с националната награда „Блага Димитрова”. Съставител и автор е на предговорите към книгите: „Екатерина Ненчева. Прокълнатият ангел”; към двутомното издание на Петя Дубарова от 2007 г.; на „Избрани творби” (за ученици) и „Стихотворения за деца” на Никола Вапцаров; на 6 от двуезичните издания в поредицата „Вапцаров и европейски поети” на издателство „Вяра”.
Нейни текстове са включени в сборниците „Разночетения”, „Датската литература в България. Един век очарование”, „Кафене „Европа”, „Многоликият югоизточноевропейски град” и други.
От края на 2010 година Катя Зографова е директор на Националния литературен музей. В музейната й биография представителни са авторските й изложби: „Българската литература – срещи и диалози със света” (двуезична), „Подкрепи и мен ръката…” (за Априлското въстание 1876), както и за писателите Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Гео Милев, Иво Андрич, а също и за световноизвестни скандинавски автори.
По публикацията работи: Божидар Любенов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05