Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Лукреция Борджия”, опера в пролог и две действия от Гаетано Доницети (съдържание)

Портрет на Лукреция Борджия
Снимка: Wikipedia
Либрето: Феличе Романи, по едноименната пиеса на Виктор Юго
Премиера: 26 декември 1833 година в Миланската скала

Действащи лица:
Алфонсо д`Есте – херцог на Ферара
Лукреция Борджия – негова съпруга
Дженаро – млад благородник с неизвестен произход
Мафио Орсини – приятел на Дженаро
Рустигело – таен агент на херцога
Астолфо – таен агент на Лукреция
Джепо, Апостоло, Асканио, Олоферно – приятели на Дженаро


Действието се развива във Венеция и Ферара в началото на ХVІ век

Пролог
В двореца Гримани на канала Джудека във Венеция балът с маски е в разгара си.
До брега се доближава гондола и от нея излиза разкошно облечена дама с маска. Тя отива към млад благородник, потънал в сън. Алфорсо – херцог на Ферара и неговият таен агент Рустигело не я изпускат от поглед. Щом жената сваля маската, те разпознават Лукреция Борджия.
Събудилият се Дженаро е възхитен от красотата на непознатата и й доверява своята тайна. Иска да открие майка си, от която е получил писмо.
Виждайки приближаващите се приятели на Дженаро, Лукреция бързо слага маската. Но, уви – те я разпознават. Обвиняват я в престъпления и разкриват името й пред смаяния Дженаро.

Първо действие
Площад пред двореца на херцога на Ферара. Алфонсо и Рустигело наблюдават внимателно съседната къща, където Дженаро и приятелите му се веселят. Убеден в изневярата на съпругата си Лукреция, херцогът се заклева да измие позора с кръвта на Дженаро, който от своя страна ненавижда жената, очаровала го в първия миг, заради престъпленията, в които я обвиняват.
Тронна зала в двореца на херцога на Ферара. Появява се Лукреция, вбесена от тези, които са поругали името й. Херцогът обещава да ги накаже. Водят Дженаро. С ужас Лукреция моли мъжа си да го пощади. Алфонсо отказва, убеден че това е любовникът на Лукреция.
По заповед тя сипва на младия мъж от тайнствената напитка и тайно му дава противоотрова.

Второ действие
Тъмни облаци надвисват над главата на Дженаро. Дебнат го наемниците на херцога и тайният агент Рустигело. Орсини разбира, че приятелят му скоро ще напусне Ферара, и го кани на бал у херцогиня Негрони. Ослепително бляскаво е пиршеството в двореца на Негрони. Мафио Орсини подхваща весела песен и вдига наздравица. В същия миг притъмнява. Появява се Лукреция и се заканва на венецианците за нанесената й обида – във виното има отрова.
Лукреция заповядва на стражата да отведе приятелите на сина си и моли Дженаро да вземе остатъка от противоотровата. Той отказва и заплашва със смърт Лукреция. Наследницата на Борджиите разкрива тайната на своя син, а Дженаро умира в ръцете й. Влиза херцогът и разбира, че е убил не своя съперник, а сина на съпругата си. Лукреция пада безчувствена пред смаяния поглед на Алфонсо.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22
Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“

Диригентски дебюти и творческо сътрудничество

На 7 юни 2023 от 19 часа в столичната зала "България" ще се състои концерт на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в сътрудничество с Виенския университет за музика и сценични изкуства. Диригенти на концерта са студентите по хорово дирижиране на проф. Алоис Гласнер: Родриго Самано Албаран, Гурам Цинцадзе и София Хутсишвили...

публикувано на 07.06.23 в 12:48
„Хоровата тетрадка на Карвър“

Сакралната музика в двора на Джеймс IV

Ръкописът, известен като "Хоровата тетрадка на Карвър", представлява един от основните източници, съдържащи музика, изпълнявана в Шотландия преди Реформацията. Наречен на композитора Робърт Карвър, за който се смята, че може би е неговият създател, ръкописът е бил използван в шотландския двор в края на XV век по време на управлението на крал Джеймс..

публикувано на 06.06.23 в 09:35

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков. Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение...

публикувано на 06.06.23 в 08:25

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05