Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотеатърът представя „Издирвано лице”

Снимка: Архив
Фани Цуракова е много особен автор. Издала е две книги с разкази и новели, автор е на три радиопиеси, не е човек, който пише много и на всяка цена. Напоследък професията й на психиатър изглежда е станала по-важна за нея и е позарязала литературата. Временно, надявам се, защото притежава ярък, собствен, добре разпознаваем почерк, сюжетна изобретателност и откривателски дух. Както и доста сложно усещане за човешката психология. И пише увлекателно, а аз съм от „наивните” читатели, които вярват, че това не е маловажно.
Фани Цуракова е майстор на неочакваните теми и неочакваните обрати. В „Магазинче за убийства” – първата й пиеса поставена при нас, в малко схлупено магазинче в краен квартал наистина се продават рецепти за убийства в умерен размер и така да се каже „в рамките на закона”. Убийствата изглежда никога не се осъществяват и бизнесът на странния продавач на познания за човешките навици се оказва някакъв вид терапия – прогонване на бесовете, които без да искаме сме приютили в себе си.
Така е и в „Сам дойдох” – пиеса, която визира в заглавието си култовата софийска кръчма, което не значи, че действието се развива точно там. От „Сам дойдох” лично аз за пръв път разбрах за тази схема, която по-късно стана популярна и дори я рекламираха по телевизията. Става дума за самотни възрастни хора, които продават жилището си на половин цена при условие, че ще продължат да живеят в него докато умрат. След като договорът веднъж бъде подписан единственото, което се очаква е смъртта. А ако смъртта се забави, може да й бъде помогнато. Пак съвсем умерено и „в рамките на закона”. И отново финалният обрат ни води към някакъв вид терапия. В случая терапия с принудително пиене. Понякога човешките бесове не могат да бъдат прогонени, а само напити, упоени и приспани.
Сюжетите на Фани Цуракова кръжат около криминалното, но не бих ги нарекла криминални, защото е съвсем очевидно, че интересът й е насочен другаде, към самото пре-стъпление, пориват за пре-стъпване на нормата и престъплението като такова я интересува само в този смисъл. Фани Цуракова сякаш не вярва, че човек може да си стои кротко в предварително отредената му социална роля. Това важи и за „Издирвано лице”, пиеса, в която сюжетът е най-далеч от криминалното, въпреки че издирване и издирвано от полицията лице все пак ще има.
За „Издирвано лице” няма да разкажа нищо повече, защото предпочитам да не знаете предварително сюжета, ако решите да я чуете в неделя, на 9 юни, в четири часа следобед по програма „Христо Ботев”. Постановката е на Николай Ламбрев и другото, което мога да ви обещая е една от най-добрите роли в радиото на прекрасната Меглена Караламбова.
Преди излъчването на пиесата можете да чуете и интервюто с Фани Цуракова.
По публикацията работи: Ина Вълчанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана..

обновено на 19.04.24 в 10:34

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45