Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Ловци на бисери”, опера в три действия от Жорж Бизе (съдържание)

| обновено на 02.03.18 в 17:44
Либрето: Мишел Каре и Етиен Кормон

Премиера:
30 септември 1863 година в театър „Лирик”, Париж

Действащи лица:
• Надир – ловец (тенор)
• Зурга – ловец на бисери (баритон)
• Нурабад – старейшина на селото и жрец (бас)
• Лейла – избрана за нова жрица (сопрано)


Действието се развива на брега на Индийския океан, в селце на о. Цейлон.

Първо действие
Ловците на бисери се веселят. Те трябва да изберат своя вожд. Очакват и новата жрица, която ще положи обет за целомъдрие. Нейните молитви са сигурна защита по време на лов на бисери. Изборът на вожд пада върху Зурга – най-храбрият ловец. Неочаквано се появява Надир, който отдавна е напуснал родното място и се скита из джунглата. Със Зурга били неразделни приятели. Любовта към Лейла обаче ги разделила. Заклели се да се откажат от нея, но да запазят приятелството. Откъм океана приближава лодка с новата жрица.
Лицето й е покрито с воал, но когато произнася клетвата за целомъдрие, Надир познава Лейла по гласа. Тя влиза в храма на Брама, придружена от свита жреци. Надир напразно опитва да овладее огъня на страстта, разгорял се с нова сила. Той трябва да избира: или да се откаже от любовта, или да пристъпи клетвата към Зурга.

Второ действие
Селцето на брега на океана е потънало в мрак. Ловците на бисери ще се върнат едва призори. Върховният жрец Нурабад пита Лейла какво не й дава покой. Дали има сили да устои на клетвата… Девойката разказва за непознатия странник, когото спасила от преследвачите и въпреки мъченията не го издала. А била малко момиче. За благодарност той й подарил чудна бисерна огърлица… Щом си тръгва Нурабад, Лейла с трепет долавя любовната песен на Надир. Любов и страх се борят в душата й. Ако ги заловят, ги чака смърт. Уви, нямат време да бягат. Жреците са непреклонни. Зурга опитва да се застъпи за приятеля си. Щом вижда Лейла обаче, гневът го заслепява. Надир два пъти не е удържал на думата. Нека умрат и двамата.

Трето действие
Противоречиви чувства измъчват Зурга – защо да умрат двама млади, които се обичат? Та нали това са любимата жена и верният приятел от детинство? Зурга осъзнава, че ревността е причината да ги изостави. Идва Лейла и го моли да пощади Надир. Това още повече вбесява Зурга. Заповядва на жреците да не отлагат наказанието. Отчаяна Лейла сваля бисерната огърлица и умолява да я предадат на майка й. Зурга не вярва на очите си - това е малкото момиче, спасило го от смърт. Кладата е разпалена. Всеки момент там ще застанат Лейла и Надир. Втрува се Зурга с вестта, че селото гори.
Всички хукват натам, а вождът освобождава двамата влюбени. Казва им, че нарочно е запалил къщите. Скрит зад храстите, Нурабад вижда всичко.
Лейла и Надир изчезват в тъмнината, но Зурга трябва да заеме мястото им на кладата.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбогуване със Станислав Ушев

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен. Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професор Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е..

публикувано на 07.12.21 в 17:01
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Най-напред на 9 декември в Пазарджик в..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Директно от Миланската скала – откриването на сезона с „Макбет“ на Верди

В Ла Скала отбелязват 70 години от началото на Оперната гала на 7 декември. Виктор Де Сабата е този, който премества през 1951 г. откриването на сезона от 26 декември на 7 декември, денят на свети Амброзий, покровител на Милано. В годините на възстановяването след войната от 1947 г. Артуро Тосканини води театъра. На 7 декември 1951 г. Де Сабата..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Фолклорен радиоблиц с Таня и Теодор Недеви

Тя е народна певица, а него го вълнува рок музиката. Китара и глас, и много любов към живота. Таня Недева е солист и хорист в НФА „Филип Кутев“, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ град Котел и богослов, а Теодор Недев е китарист и част от екипа на компания за софтуерни продукти, игри, реклами. Представяме ви тези двама талантливи и усмихнати..

публикувано на 06.12.21 в 09:20
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55
Подкасти от БНР