Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Послания за мир и красота в празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Златната зала „Музикферайн”, на 1 януари, от 12.15 часа

„Традициите не са това, което бяха” гласеше една шеговита реклама, превзела преди няколко години телевизионните екрани. Тя обаче е безсилна пред постоянството и оптимизма, с който всяка година, точно на 1 януари, виенските филхармоници обединяват любителите на музиката от цял сват и ги зареждат с красота и добро настроение за предстоящите 365 дни! А тази година традиционната им изява се очаква да бъде по-празнична от всякога, защото събира накуп няколко знаменателни годишнини: 75 години от първия Новогодишен концерт, състоял се на 31 декември 1939 година, два пъти повече – 150 години – от взетото през 1864 година решение от страна на Кайзер Франц Йозеф да построи сграда за Дружеството на приятелите на музиката – „Музикферайн”; 150 години и от рождението на големия немски композитор Рихард Щраус – почетен член на Виенския филхармоничен оркестър, чийто главен диригент е бил в периода 1919 - 1924 година...

Специален акцент в концерта ще бъде и 100-годишнината от обявяването на началото на Първата световна война. Юбилеят ще бъде отбелязан с изпълнение на валса на Йозеф Щраус „Палми на мира”, опус 207.
Изобщо темата за мира е водеща в тазгодишната проява на Виенските филхармоници – в своята програма те са включили и валса на Йохан Щраус „Прегърнете се, милиони” (произведението е посветено на композитора Йоханес Брамс, близък приятел и колега на Щраус, а също така е израз и на почит към Шилер и Бетовен, въплътили в своите творби „Ода на радостта” и „Девета симфония” идеята за мира и братството между народите). Не е случаен и изборът на диригент – за втори път пред прочутия оркестър ще застане не друг, а самият Даниел Баренбойм – един от най-изтъкнатите защитници на мира в световен мащаб. Музикантът, известен със своите пацифистки убеждения, също има своя своеобразен „юбилей”, свързан с Виена – през 2014 се навършват 25 години от първата му съвместна изява с виенските филхармоници! За сметка на това пък Михаел Байер, който през 2013 доказа таланта си при подготовката на традиционния летен концерт на виенската филхармония „Концерт в лятна нощ”, прави своя „дебют” в Новогодишния концерт – досега режисьор на неповторимия музикален спектакъл, в който по традиция участва и балетът на Виенската Щатсопер, беше Брайън Лардж.

Да попаднеш в Златната зала на „Музикферайн” на 1 януари е възможност, за която мечтаят мнозина. Естествено, не става дума за пожизнените „абонаменти” за ложите и най-добрите места в партера, които принадлежат на най-аристократичните виенски фамилии и се предават по наследство – за щастие освен тях има и билети за „простосмъртните”, чиито цени варират между 30 и 940 евро! Всяка година в Интернет се разиграва специална томбола, а щастливците, които я спечелят, имат право да си закупят билет и да осъществят мечтата на живота си. Ако не сте сред тях обаче, не се отчайвайте – програма „Христо Ботев” ще ви пренесе директно в центъра на събитието чрез нашето пряко предаване. Започваме точно в 12.15 часа – бъдете с нас и нека заедно започнем новата година с красота... и с музиката на фамилия Щраус, Йозеф Ланер, Йозеф Хелмесбергер и Рихард Щраус!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15