Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатата унгарска поетеса Жужа Бенеи в превод на български

Едно от големите имена на унгарската поезия Жужа Бенеи (1930-2006) има интересна житейска и творческа съдба. Тя е поет, писател, есеист, литературен историк, университетски преподавател, но по-голямата част от живота си работи като лекар в СнимкаБудапеща. Издава първата си стихосбирка късно, чак през 1972 г., когато е на 42 години. Книгата й е представена от живия тогава Шандор Вьорьош - известен класик на унгарската поезия, който пише предговора. Жужа Бенеи има 13 издадени книги - с поезия, романи и сборници с есета, прави преводи и има научни изследвания. Носител е на наградата „Атила Йожеф”, наградата „Радноти”, наградата на Сдружението на писателите и наградата на фондация „Сорос” за цялостно творчество.
След смъртта й през 2006 излизат събраните й съчинения в три тома.
Стихосбирката „Безпредметно битие”, която представя Жужа Бенеи за първи път на български, е посветена на мита за Орфей и Евридика.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Непознатият Матвей Вълев

Малко се знае за българския писател Матвей Вълев, популярен автор на разкази, репортажи, фейлетони, очерци и пиеси през 30-те и 40-те години на ХХ век. След 1944 г. е издаван спорадично и творчеството му е неглижирано. Незаслужено забравен, този истински космополит с невероятна житейска съдба напоследък предизвика интереса на изследователите.  Една от..

публикувано на 23.09.21 в 18:50

Иван Шишиев и романтиката на София

Иван Шишиев е познат като създател на популярната Фейсбук страница „Етюд-и-те на София“, а вторият му фотографски албум „Литературна София“ показва неочаквана гледна към града.  „Идеята беше в албума изобщо да не присъстват популярни изгледи от картичките. Вместо да снимам Националната библиотека например, аз влязох вътре в нея и снимах ценните ѝ..

публикувано на 23.09.21 в 18:40

Тихият критик Йордан Т. Христов

Във в. „Култура“ през 2019 г. проф. Михаил Неделчев казва в интервю: „Имаше един прекрасен и почти незабелязан критик – Йордан Т. Христов, който дълги години работеше във в. „Отечествен фронт“ и пишеше едни малки бисери, а нашата колегиална общност изключително много го ценеше. Такива бисери никой вече не пише. “Става дума за мястото на литературната..

публикувано на 23.09.21 в 18:33

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 23.09.21 в 18:25

Режисьорката Юли Жербасе: Всеки може да тълкува различно "Розовият облак"

Бразилската режисьорка Юли Жербасе, чийто пълнометражен дебют „Розовият облак“ привлече в началото на годината вниманието на Сънданс, а после взе голямата награда в Международния конкурс на София филм фест този март, сега пристигна в България за есенното издание на фестивала. На сутринта след запознанство за една нощ Жована и Яго са събудени от..

публикувано на 23.09.21 в 12:50