Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петък, 7 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Шумен
• По повод 175-годишнината от рождението на писателя Илия Блъсков – разговор с неговия правнук Деян Евтимов и с преподавателя по възрожденска литература на шуменския университет доц. Юрий Проданов. Към какви аналогии и етични изводи ни водят нравоучителните повести и възрожденски текстове на Илия Блъсков от времето на разпада на традиционните патриархални морални норми в края на 19 век и днешните противоречия и кризи на идеите и духа в глобалния дигитален свят.
• Поетесата Габриела Цанева за новата й книга „Състояния” – малките чудеса на живота, представени чрез хайга изкуството. Не нарушават ли поетичните трепети на сърцето нейният докторат по химия и адвокатската й професия.
• Преди премиерата на търговищкия театър, разговор с авторката на пиесата „Истинският крал на Азириут” Лиляна Байлова, носителка на първа награда от Националния конкурс за детска драматургия миналата година.
• Фотографска изложба „Зимни пейзажи от родния край” в Разград, посветен на освобождението на града. Разговор с двама от младите участници за красотата на преоткритите местности и обезлюдени села на Лудогорието.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Народна музика от Каталуня

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Таня Митева, Ивелина Димова и Стоян Физиев

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Трудова борса: свободни работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Видин.
• Откриване на Зимните олимпийски игри в Сочи.
• Обзор на събитията от седмицата с експерти и журналисти.
• Преди концерта на Емир Костурица – разговор с издателите на автобиографичната му книга „Смъртта е непотвърден слух”.

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Как измамници присвоиха с електронен подпис дялове от фирмата на земеделски производител – бизнес за 40 милиона лева? Възможно ли е пакет фалшиви документи да минат през Агенцията по вписванията? Защо Законът позволява да бъдат извършени такива измами? Как да се предпазим?
Гост: земеделския производител Павел Стоименов, село Брест, община Гулянци, област Плевен, представител на Съвета на Камарата на нотариусите.
• Съветите на Генов: отговори на слушателски въпроси
• Темида се смее

от 11.00 до 12.00 часа
Маестро, музика
Песни от фестивалните издания на „Златният Орфей“

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За късата памет, дългата ръка, бездомниците, безхаберието и безразличието

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• За културната програма, която ще съпътства зимната Олимпиада в Сочи: интервю с Виктор Баженов, директор на Руския културно-информационен център в София.
• Кинодокументални прочити на българската история: разговор с журналиста Николай Чадаров – автор на филма „10 дни от живота на цар Борис Трети” и Ивайла Александрова – сценарист на филма „Вапцаров – пет разказа за един разстрел”.
• „Възвишение” от Милен Русков на пловдивския драматичен театър „Николай Масалитинов” гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов” – интервю с Режисьора на спектакъла Иван Добчев.
• „Дървото – обект за изкуство” в Унгарския културен институт – юбилейна изложба на художника Роберт Цанев. Интервю с автора.
• Книга за уикенда: „Копие, захвърлено с любов”. Литературния критик и издател Пламен Тотев представя издание, посветено на 450-годишнината от смъртта на ренесансовия творец Микеланджело и 80 години от рождението на преводача на лириката му Драгомир Петров.

от 14.00 до 15.00 часа
Артефир: „От другата страна на деня” – Звезден експрес
Прочутият баритон Брин Тервъл с песни от мюзикъли на Алън Джей Лърнър.

от 15.00 до 16.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: И рибар съм, и ловец съм
Созопол без плаж и чалга
Командировката в Созопол е цел на мнозина, но през зимата отиват само онези, които наистина обичат града и хората там. Ние също отидохме, порадвахме се на спокойствието и хубостта му, пък край масата под асмата поговорихме с рибари и ловци.
Морето, Странджа, цацата и делфините – това са само част от нещата, за които можете да научите нещо ново през тази седмица.

от 16.00 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: А сега накъде?
• Сочи – борбата за секундите започва. А как изглежда чашата с Олимпийския огън, изградена от български строители, които на моменти е трябвало да влизат в ролята и на алпинисти?
• Срещи по пътя: с гл. ас. д-р Красимира Карадимитрова, от НАИМ при БАН и с нейните възпитаници от кръжока на младите археолози. Как да „преведем” на съвременен език елинските идеали на Олимпизма? Какви и колко са били игрите в Античността? Ще поскитаме из древни светилища и стадиони, за да направим връзка с днешните зимни игри.
• „Баба Марта бързала” – с каква изложба майстори-занаятчии и етнографи „канят” зимата вече да си ходи?
• България получи най-престижното отличие на Световното туристическо изложение EMITT в Истанбул.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Какво не знаем за възродителния процес? – документалният сборник „Държавна сигурност – смяната на имената-Възродителния процес” от поредицата „Из архивите на ДС”.
Събеседници: Михаил Груев, Айруш Хаджи, Росица Маркова.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
Приказки за древна Елада – „Дедал и Икар” (по гръцки митове)

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Поздравителен концерт
Концерт по желание на слушателите

от 19.00 до 21.20 часа
Музикални вечери
Директно предаване от зала „България” – концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков, солист Симон Трпчески.
В програмата: Пьотр Илич Чайковски – Концерт за пиано № 1; Сергей Рахманинов – Симфония № 2.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Сидхарта” от Херман Хесе, 19 част
(премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ново балканско кино на „София Филм Фест” – интервю с класика на европейското кино Горан Паскалевич (Сърбия) – специално за „Аларма” и с акценти върху проблемите на младите хора в днешния едновременно глобализиран и разединен свят.
• Нови алтернативни места за култура в София – галерия „Антракт” – място за среща на ценители на визуалните изкуства, експерименталната музика и старите плочи.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Български изпълнители
Запис от българската премиера на операта „Един ден царуване” на Верди в Стара Загора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 20 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 43 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Забавни и поучителни истории от Стара София Докато все още сме под въздействието на празниците продължаваме да разказваме за традициите и..

публикувано на 19.01.22 в 09:09

Сряда, 19 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 42 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специалното участие на актьора и шоумен Владислав Карамфилов, познат на всички като Влади Въргала. Ще представим на..

публикувано на 18.01.22 в 17:02

Вторник, 18 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 41 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Истории по пътя с Петър Делчев – нощен пътешественик, мултиинструменталист, колекционер на редки музикални инструменти и фотограф от 2.00 до 3.00 часа..

публикувано на 17.01.22 в 17:55

Понеделник, 17 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гости: Пламен Михайлов, докторант по Богословие и служител в културно-просветния отдел на Софийска света митрополия, и Ангел Иванов,..

публикувано на 16.01.22 в 08:50

Неделя, 16 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Недялков, Ивелина Димова, Квартет „Юдит“,..

публикувано на 15.01.22 в 07:50
Подкасти от БНР