Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път на българска сцена операта на Верди „Мнимият Станислав или един ден царуване“

| обновено на 06.02.14 в 15:30 БНР Новини
Постановката на Държавна опера Стара Загора "Крал за един ден" от Джузепе Верди
Снимка: Държавна опера Стара Загора

Годината на Верди завърши, но празниците с неговата музика продължават. Ето че едва тази година (2014) успяхме за първи път да поставим у нас една рядка опера – „Един ден царуване“. Това е втората опера на Джузепе Верди и тя като първата комична, и тя като първата почти непозната. Премиерата е на на 5 септември 1840 г. в Миланската Скала – премиера без особен успех, което създава на Джузепе допълнителни терзания. Подобно на трагичните събития съпровождали премиерата на първата му опера (последователната смърт на двете му деца) и сега първо той дълго боледува, а след това в началото на лятото умира и младата му съпруга Маргарита. Верди иска да прекъсне договора, но се оказва невъзможно. В подобна тягостна обстановка той създава чудесни арии, ансамбли и хорове следвайки либретото на Феличе Романи. След провала в Милано, под името „Мнимият Станислав“ операта е поставена във Венеция на 11 октомври 1845 г. и има бляскав прием. Дискографията на опера не е много богата – през 1951 е първият официален запис с Ренато Капеки, Сесто Брускантини и Лина Палиуги, а от 1973 е и записът с Ингвар Виксел, Владимиро Ганцароли, Фиоренца Косото, Хосе Карерас.
На 23 януари българската публика аплодира състава на Старозагорската опера на националната премиера на операта. Постановката е на Петко Бонев, дирижираше Стефан Линев, сценографията е на Борис Стойнов, а костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова. Първите български изпълнители на централните роли бяха:
Кавалер Белфиоре - Крум Гълъбов, Маркизата на Поджо– Даниела Дякова, Жулиета от Келбар – Русалина Мочукова, Едоардо – Ивайло Йовчев, Баронът на Келбар – Евгений Арабаджиев, Ковчежник – Диан Георгиев.

петък, 7 февруари, от 23.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30