Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие

Смъртта на съветския вожд – диктатора Сталин през 1953 година поражда сред обществото и надежда за разхлабване на диктаторската примка, за намаляване на страха от непрестанното търсене на врага дори и сред най-близките, на непрекъснатите разстрели и репресии в Съветския съюз и в останалите страни от Източния блок. Основателни ли са големите надежди?
До какво води борбата за власт между съветските наследници на вожда и неговите източноевропейски марионетки? Сбъдват ли се прогнозите на ЦРУ, че смъртта на Сталин няма да има ефект в страните от Съветския блок. А какво се случва у нас през десетилетието от 1954 до 1964 години? Кой разобличава култа към личността? Какви са обществените реакции и икономически промени след смъртта на Сталин? Има ли опозиционни прояви в България, както в останалите източноевропейски страни?
Това са само част от въпросите, отговори на които дава новият сборник „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие” – плод на съвместните усилия на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”.
Разговаряме с Марко Цветков и Мирослав Коев – част от екипа, подготвил сборника и с диригента маестро Веселин Байчев, чиито баща е лежал в лагера в Белене.
Кои са най-интересните процеси, случили се у нас в десетилетието след смъртта на Сталин?

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният куклен театър в Габрово празнува 50 години

В Габрово Държавният куклен театър празнува 50 години от своето обособяване като професионален театър. Годишнината се отбелязва с различни инициативи, сред които нови премиерни заглавия и ретроспективна изложба. Одържавяването на кукления театър в Габрово става факт на 1.01.1971 г. През 1979 година е открита новата сграда на кукления театър, която се..

публикувано на 03.08.21 в 08:10
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството.  Жури с международно участие номинира художниците, те представят..

публикувано на 03.08.21 в 08:00

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15

Василка Петрова-Хаджипапа: Всеки намира в поезията едно огледало на живота си

Външният свят е някакъв вид декор. Поезията е там, където се разхождаме из пейзажите на нашите души. Вярвам, че всеки читател намира в поезията едно огледало и на своя живот, казва  поетесата и преводач Василка Петрова-Хаджипапа. Тя представя в предаването "Артефир" своята книга с избрани и нови стихове, наречена „Огледални вселени“...

публикувано на 02.08.21 в 13:05

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05