Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дни на отворените врати във Френския институт в София

Гийом Робер, директор на Френския институт
Снимка: архив на Френския институт

Френският институт се завръща с Дни на отворените врати в реновираната сграда на Алианса на пл. „Славейков”. През 1925 година в тази сграда, обявена за паметник на недвижимото културно наследство, се е помещавал Френският алианс. От 1957 тя започва да служи като Център за чужди езици, а от месец януари тази година вече е новият дом на института.
Дните на отворените врати включват литературни премиери, концерти, събития на открито и много образователни инициативи. Новият директор на Френския институт Гийом Робер има амбицията институтът да отвори врати през 2014 година не само за франкофоните, но и за всички с интерес към френския език и култура.
Отворените врати ще започват на 23 април с българската премиера на автобиографичния роман „Дума по дума“ на Силви Вартан, която ще участва лично в представянето на своята най-съкровена изповед във Френския институт. Прочутата френска певица, родена в България пристига в София от Токио и ще се срещне първо с българските медии в Медийния център на БНР. Тя е подготвила и Великденски концерт за почитателите на своето изкуството на 24 април в зала 1 на НДК.
Дните на отворените врати във Френския институт в София ще продължат до 27 април.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.