Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дни на отворените врати във Френския институт в София

Гийом Робер, директор на Френския институт
Снимка: архив на Френския институт

Френският институт се завръща с Дни на отворените врати в реновираната сграда на Алианса на пл. „Славейков”. През 1925 година в тази сграда, обявена за паметник на недвижимото културно наследство, се е помещавал Френският алианс. От 1957 тя започва да служи като Център за чужди езици, а от месец януари тази година вече е новият дом на института.
Дните на отворените врати включват литературни премиери, концерти, събития на открито и много образователни инициативи. Новият директор на Френския институт Гийом Робер има амбицията институтът да отвори врати през 2014 година не само за франкофоните, но и за всички с интерес към френския език и култура.
Отворените врати ще започват на 23 април с българската премиера на автобиографичния роман „Дума по дума“ на Силви Вартан, която ще участва лично в представянето на своята най-съкровена изповед във Френския институт. Прочутата френска певица, родена в България пристига в София от Токио и ще се срещне първо с българските медии в Медийния център на БНР. Тя е подготвила и Великденски концерт за почитателите на своето изкуството на 24 април в зала 1 на НДК.
Дните на отворените врати във Френския институт в София ще продължат до 27 април.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български знаци в далечен Китай

Музеят за графика на Китай, Гуанлан, Шенджен е Меката на графичното изкуство не само за тази източна страна, но и за световните тенденции в графичното изкуство. В момента там се представя един мащабен проект – „Графика от Централна и Източна Европа“. Това изложение дава още една възможност – извън наложилото се като номер едно Международно биенале на..

публикувано на 24.02.21 в 16:09

Актрисата Даниела Викторова: Актьорската професия изисква отдаденост и къртовски труд

„Първата ми среща с Варненския театър беше още в детските ми години, когато гледах няколко спектакъла на Детската театрална студия към театъра, с ръководители Райко и Данаил Райкови. През 1992-ра година попаднах в школата към Драматичен театър – Варна, която беше създадена от тогавашния директор Коста Бандутов, две години бях в тази школа и поех към..

публикувано на 24.02.21 в 16:05

На кино и изложба в Чешкия център в София

Със специална селекция от филми, на които Павел Юрачек е сценарист или режисьор, ще участва Чешкият център в юбилейния 25-и София Филм Фест. Прожекциите са част от съпътстващата програма на фестивала. Кои са събитията, предстоящи в Чешкия център в София. Директорът на Центъра  Дагмар Остранска  разказва за инициативи в “Артефир“...

публикувано на 24.02.21 в 15:08

„Бесове“ в памет на проф. Снежина Танковска

Спектакълът „Бесове“ има премиера тази вечер в Театър НАТФИЗ. Представлението е в памет на проф. Снежина Танковска и е дипломен спектакъл на студентите от последния ѝ клас в Театралната академия. Постановката по пиесата на Албер Камю и по едноименния роман на Достоевски се оказа последният проект на проф. Танковска, която ни напусна в края на..

публикувано на 24.02.21 в 14:37

Седмата песен от проекта „Пеещи артисти“ с премиера в „Артефир“

„Ще бъдем различни“ с музиката на Борис Карадимчев, по текст на Венелин Пройков, е седмата песен от проекта „Пеещи артисти“. Изпълняват я актьорите Мая Бежанска и Даниел Цочев. Песента е в памет и почит към Борис Карадимчев и Тодор Колев. Затова неслучайно в нея са добавени и техните гласове. Песента е написана преди много години от Борис Карадимчев,..

публикувано на 24.02.21 в 09:20