Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ролята на жената в Църквата и обществото

Снимка: архив

• В неделята на Св. Мироносци заедно с гл. ас. Екатерина Дамянова, преподавател в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” и протойерей Георги Фотакиев от варненския храм „Св. цар Борис” ще се спрем на ролята на жената в Църквата и съвременното ни общество. Ще обърнем поглед и към живота и делото на чествания на 6 май Св. Георги Победоносец.
• „Християнска поезия”: стихотворението „Святата” от Елисавета Багряна, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Същността на Църквата

На Петдесетница своя рожден ден чества и основаната от Христос Църква, защото тогава тя бива осветена от Св. Дух.  Как независимо от проблемите, които съпътстват църковния ни живот, Църквата Христова остава "една, света, вселенска и апостолска". Защо св. Йоан Златоуст уподобява живота на море, което всички трябва да преплуваме, а основаната от..

обновено на 07.06.20 в 09:14

Какво оценява матурата по български език и литература

Правопис, пунктуация – да, задължително. „В повестта на Елин Пелин „Гераците“ се представя конфликтът между поколенията и разпадането на родовия свят“ – и това може да мине за насъщно знание. „Какво е подчертаното изразно средство: антитеза, гротеска, метафора, литота?“ – малко се позамисляме за литота, но що е антитеза, гротеска и метафора,..

публикувано на 06.06.20 в 08:35
Анелия Торошанова, водещ на

Законът и Темида навърши 8 години

Предаването "Законът и Темида" за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини вече 8 години помага повдигането на правната култура у нас. В годините сред темите са намирали място дела срещу мафията и организираната престъпност, както и за частни случаи и правни казуси на слушатели и съвети на юриста. От години предаването посвещава внимание..

публикувано на 05.06.20 в 15:26
Царица Роза 2020 с подгласничките си

Празникът на Казанлък "От Чудомир до наши дни"

Тази година Празникът на розата в Казанлък ще се проведе по-различно. На 5 юни градът чества своя празник и всеки желаещ може да се сдобие със знамето на града и да го постави пред дома си, включвайки се по този начин в честванията. "Тази година цъфтежът се забави и пикът - един по-различен и хубав пик, от този за който слушахме в последно време - този..

публикувано на 05.06.20 в 14:16
Архивна снимка на БЦЖ ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.

За ролята на БЦЖ ваксината в борбата с Covid-19

В разгара на пандемията с Covid-19 се оказа, че БЦЖ ваксина влияе върху заболеваемостта. В страните, където е била прилагана, броят на заразените е значително по-нисък. Това не е свързано с прякото действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет на организма. Търсят се доброволци за събиране..

публикувано на 05.06.20 в 13:12