Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Реса Колева: Богат ми е животът, много богат ми е бил животът професионално, имам добро семейство, животът ми е пълен, и в двете посоки

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
5
„Просто съм един щастлив човек" - казва проф. Колева в дните на своя юбилей
Снимка: личен архив

Ако изпишете в интернет Реса Колева едва ли ще намерите много материали за нея. Името й се явява в интервюта и статии за нейни ученици – Веселина Кацарова, Мартин Илиев, Людмила Козарева. И тя с обич говори за тях и за всички останали, на които е помогнала в началото на кариерата им. „Обичам си педагогическата работа, защото обичам да създавам нещо ново“. Изрежда имената на всички, които пеят у нас и по света. И до днес преподава, всяка година пътува до Япония за своите майсторски класове. „Имах едно турне през 1986 г. Бях първата българка, която изнесе концерт в Йокохама. Имах пет концерта – в Токио и други градове. След това вече пътувам всяка година.“

„Аз на сила не мога да направя никого музикант. Всички минаха едно обучение по пиано за обща култура – споделя тя за своите деца и внуци. Но аз веднага разбрах, че никой не го тегли към музиката.“ Твърди, че обича да пее от съвсем малка. „Съседите казваха: глас се чува, човек не се вижда. Кой пее? А то, аз малка и вървя, и си пея каквото съм запомнила.“ Баща й свири на флейта, майка й пее, леля й и брат и също, дори дирижира. В с. Драганово, имало голям хор, оперета. Трима поети са родени там - Асен Разцветников, Владимир Русалиев, Камен Зидаров. Първата й поява пред публиката е на празник на девическата гимназия в читалището в Горна Оряховица – изпълнява два романса. Тук в София отива при Христо Бръмбаров, който я окуражава да поеме по пътя на оперното пеене.

Тя е едни от основателите на щатния хор на Консерваторията. „Всички хорови диригенти ги познавам, всички минаха при нас да се учат. Така и получих огромен запас от музикална литература“.
Проф. Реса Колева е единствената българка член на журито на Баховия фестивал през1980 и 1984 г., член е на Баховото общество и негов кореспондент за България. Участвала е и в жури на конкурс в Тбилиси, била е председател на журито на конкурса „Светослав Обретенов“. Пяла е „Коледната оратория“ точно на Рождество в Томас Кирхе. „За да се случи това се явих на прослушване при кантора. Изпях 10 неща и най-накрая той свали от библиотеката едни ноти и ме попита: „Можете ли да пеете на прима виста“. „Ще опитам“ - казах аз. И като започнах на солфеж, изкарах всичко до края. Той се обърна и каза: „Аз съм забравил, че има певци, които могат да пеят от ноти така“.

В творческата кариера на проф. Реса Колева са вписани няколко първи изпълнения за България - „Стабат матер“ на Перголези с Васил Казанджиев, „Матеус пасион“ на Бах с Добрин Петков, „Салве Регина“ на Перголези с Йордан Дафов, „Прикованият Прометей“ на Лазар Николов.
„Композиторите ме търсеха, защото каквото се напишеше, можех да го изпея“ – казва тя през смях. Десет години поред е редовен участник в прегледа „Нова българска музика“.
„Никога няма да забравя зала „България“ беше пълна с публика да слуша нова българска музика. Много се пишеше и се изпълняваше, и хората обичаха да слушат новата музика“
Изнася камерни концерти с Парашкев Хаджиев, Снежина Гълъбова, Жени Захариева, Джулия Ганева, Елена Миндизова. Работи с Любомир Пипков и Вера Баева.

„Правих запис на песни на Парашкев Хаджиев и отивам да му върна нотите. Много исках да пея с него, но не се решавах. Тогава с половин уста попитах дали не може да направим нещо заедно, а той се засмя и каза, че може да свири не само своя музика“. Сътрудничеството им продължава десет години.

За началото на творческата кариера си спомня: „През 1964 имахме една програма с Елена Миндизова – много амбициозна. Първа част предкласика, втора част съвременни композитори – включително и Шьонберг“. Първата голяма изява на сцената за Реса Колева с оркестър е първото изпълнение в България на „Стабат матер“ на Перголези осъществено на 31 декември 1965 с камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и Лиляна Барева, под диригентството на Васил Казанджиев. „Тази творба беляза живота ми. Дори с един италиански диригент и Емилия Максимова я пяхме в оригиналната версия без хор. За два дни научихме хоровите номера.“

За своята 80-годишнина проф. Реса Колева получи първите си награди – „Златен век“ от Министерството на културата и доктор хонорис кауза на Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София.

13 юни, от 23.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета и..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02