Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радиотеатърът представя: Незабравими гласове - Петър Гюров

13 юли, неделя, от 16.00 часа

Радиотеатърът  със своите  над 4000 постановки  е съкровищница  на харизматични, незаслужаващи забрава  актьорски гласове, между които е и този на Петър Гюров. На 10 юли той щеше да навърши  80 години. Наред с  ролите във Военния театър  и киното Петър Гюров  създаде незабравими  образи и в радиотеатъра. В пиесите:„Вампир” на Антон Страшимиров, „Самодива” на Петко Тодоров, „Калоян” на Камен Зидаров, „Фауст” на Гьоте, , „Дон Карлос” на  Шилер, „Ромео и Жулиета „ на Шекспир, „Дивата патица” на Хенрих Ибсен, „Британик” на Жан Расин, „Саламбо” на Флобер, „Иванко” на Васил Друмев, „Осъдени души” на Димитър Димов и в много други съвременни пиеси. Ние ви предлагаме  4 миниатюри от фонда на Радиотеатъра, в които блести  широката палитра на неговия драматичен талант. Партнират му Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Диана Челебиева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 19-25 септември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 25 септември. На фотографска изложба, озаглавена РЕАЛНО/ПРИВИДНОРЕАЛНО кани сценографът, илюстратор и дори кинодокументалист Юлиян Табаков, от 28 септември. Как зрителят „дописва..

публикувано на 27.09.22 в 17:50

Премиера на "Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението "Сеч. Една възбуда" е по идея на актрисата Елена Димитрова, която, заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски..

обновено на 27.09.22 в 17:12

Представлението "Макбет Мюе" от Канада гостува у нас

Представлението "Макбет Мюе" по Шекспир на канадската трупа за куклен театър "La fille du laitier“ представя историята на войник, верен на страната си. Той среща 3 вещици на бойното поле, които му казват, че ще бъде крал. Сега Макбет и партньорката му в престъпленията – лейди Макбет, вървят по кървавия път на амбицията, силата и предателството. Макбет..

публикувано на 27.09.22 в 16:35

"Любов на стативи" отбеляза годишнина с изложба

Обща изложба под наслов "Любов на стативи – 1 година заедно" се откри в столичната галерия "Heritage". Талантливите автори, обединени в творческата група "Любов на стативи", представят различни стилове и техники, а изложбата ще продължи до 5 октомври. Изкуствоведът д-р Дочка Кисьова-Гогова представи изложбата за "Артефир" в звуковия файл. Чуйте повече..

публикувано на 27.09.22 в 15:45

Настъпи Рош Ашана – еврейската Нова 5783 година

"Рош Ашана" се превежда като "главата на годината". Този път празникът започна вечерта на 25-и и продължава до 27-и септември, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от утрото, а от залез слънце. Нова година, или Рош Ашана, е в първия ден на месец Тишрей, който по светския календар се пада обикновено към средата на септември – началото..

публикувано на 27.09.22 в 15:15