Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акордеонистът Кирил Владов и неговите първи радиозаписи

3
Снимка: Личен архив
Мирослав Василев

Регионалните радиостанции на БНР, създадени като самостоятелни информационни центрове във Варна, Стара Загора, Пловдив, Шумен и Благоевград, притежават богати звукозаписни фондове с българска народна музика. Сред основните задачи на регионалните медии в ранните години приоритет има документирането, популяризирането и съхранението на местен музикален фолклор, а през втората половина на ХХ век активно се записват изпълнения на певци и инструменталисти с аранжименти от професионални музиканти.


Екип от музикалния отдел на Радио Варна издрива народни изпълнители от Североизточна България – Шуменско, Разградско, Търговищко, Добричко, Силистренско. Варненското радио продуцира и записи на изпълнители от други региони на страната като Стойка Делчева от Ракитница, Старозагорско, Стамболка Генадиева от Годеч, Тома Янчев от Граматиково, Зорка Желязкова от Айтос, Катя Петрова от Сенгельово (Егейска Македония), Жельо Йовчев от Полски извор, Бургаско и др. Сред инструменталистите в музикалния фонд, които осъществяват първите си звукозаписи в студиото на Радио Варна, присъства и името на стилния шопски акордеонист Кирил Владов. По време на концерт в Слънчев бряг случайно го чува тогавашния музикален редактор Недялко Станев, отговорен за народната музика в Радио Варна (1970-1989 г.). От съвместната им среща Кирил Владов си спомня думите: „Много хубаво свириш. Защо не дойдеш да направиш записи в радиото?”. През 1978 г. записва първите четири хорà, обработени от Недялко Станев и Ангел Истатков. От тогава неговите изпълнения във фонотеката на Радио Варна достигат 15 записа, съпроводени от щатния оркестър на радиото.


Кирил Владов е роден на 19 май 1953 г. в с. Курило, днес квартал на София. Едва шестгодишен хваща акордеона. Талантът на народен музикант е наследил от баща си, който свири на хармоника. Сам усъвършенства майсторлъка, слушайки изпълнения на акордеонистите Борис Карлов, Коста Колев, Иван Шибилев, Ибро Лолов, Емил Колев, Трайчо Синапов и др. През 1971 г. постъпва като танцьор в танцовия състав към ДНА – Сливен. Музикалната дарба е забелязана от хореографа Здравко Даскалов, който насочва младия талант за корепетитор на състава. „Танците много ми помогнаха да опозная специфичните особености на българската народна музика, стила и характера на отделните фолклорни области”, казва Кирил Владов. По покана на Емил Колев през 1979 г. в Първо студио на Радио София записва „Право шопско” и „Йовино хоро” (обр. Христофор Раданов) със симфоничния оркестър на БНР. Те са издадени на грамофонна плоча от „Балкантон”. През 80-те години Кирил Владов е постоянен сътрудник в Радио София. Съпровожда в записи на Василка Андонова, Костадин Гугов, Трио „Българка”, Янка Рупкина и др. От 1990 г. е корепетитор в Държавното хореографско училище. Автор е на музиката към танците в телевизионното предаване „Български уроци” на БНТ. През 2008 г. издава авторски албум с хорà и ръченици от Северозападна и Средна Западна България.


Инженер-химик по образование днес акордеонистът с вълнение се връща към спомена за първите записи в Радио Варна – музикални документи от един творчески път, звук от живота на Кирил Владов.


„Радио Варна - 80 години звукът на живота”
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга...

публикувано на 02.02.21 в 13:05
Пати Остин и Кристиян Бояджиев, 2017 г.

Докато те нямаше

В началото на срещата в „Изпята поезия“ на 15 ноември от 17 часа ще чуете прекрасно изпълнение на гостувалата в България американска певица Пати Остин. Тя представя оригинален, нов прочит на „Till There Was You“, („Докато те нямаше“ ако имаме предвид съдържанието на песенния текст). Според много хора по света това е песен на „Бийтълс“. И е вярно, но…..

публикувано на 15.11.20 в 09:10
Кадър от

Чешкото участие на София филм фест

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия. С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша.  Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва..

публикувано на 10.07.20 в 09:58

Актьорите, които пеят

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството.  Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия.  Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително.  Актьорската професия е свързана неразривно с музиката.  Сякаш честото превъплъщение в..

публикувано на 11.05.20 в 16:16

Изчезналата музика на България

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с..

публикувано на 28.11.19 в 10:50