Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж, Еднорогът и Тя

БНР Новини
Градините на Париж
Снимка: artdarina.com

„ПАРИЖ и ТЯ” се нарича изложбата, която ще се открие в галерия „Арте” на 30 октомври. „Тя” е Дарина Янева: завършила е Националната художествена академия в класа на проф. Венко Колев. Член е на Съюза на българските художници. Има десетки самостоятелни изложби в България и различни европейски градове, участия в международни изложби, в пленери у нас и зад граница. През 2002 година е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в списание Pastel Artist International. Досега друг български автор не е попадал там. Тя е сред създателите на пленера „Художници, Балчик, любов”, удостоена е със сертификат и значка „Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура. Работила е по проекти с учениците от художествените гимназии в Анкара и Казанлък, от дълги години развива Академия за детско творчество „ДАЯ” (картички, нарисувани от децата на столицата под ръководството на Дарина, бяха изпратени до кметовете на всички столици по света), а напоследък води и курс за възрастни любители на изкуството. За изложбата „ПАРИЖ и ТЯ” и за всичко, което прави художника щастлив и удовлетворен – чуйте какво каза Дарина Янева като гост в „Артефир”.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" е големият победител на "Златна роза" 2024

Новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева триумфира с пет награди на 42-рия Фестивал на българското кино "Златна роза". "Триумф" получи голямата награда за най-добър филм заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността. Филмът взе и отличията за сценарий и най-добра женска..

публикувано на 27.09.24 в 10:05

"Тортила флет" по Джон Стайнбек – нов спектакъл на театър "Кредо"

60-ият юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев" започва с премиера на спектакъла "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек на театър "Кредо". Спектакълът разказва "историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно" – история за група скитници и една къща на..

публикувано на 27.09.24 в 08:25