Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на песента": Магията на народната песен

| обновено на 21.07.15 в 10:29
Морис Равел (вляво) и Франсис Пуленк
В предаването звучат гръцки, испански, полски, италиански, еврейски песни, претворени художествено от двама френски композитори, особено чувствителни към екзотичното, към различното – Морис Равел и Франсис Пуленк. Ще усетим универсалността на фолклора, силата да завладява въображението на творци от различни националности. И, като че ли, националното звучи по-убедително, по-интересно, когато е пречупено през различно светоусещане.
Интересът към екзотичното, новото, различното характеризира цялата художествена атмосфера на Париж от времето на Равел или Пуленк.
Равел, който изключително усърдно изучава „занаята”, минавайки през различни партитури на стари и по-нови майстори, притежава и необикновен талант да асимилира различни стилистики. В народните песни използва оригинален език (италиански, гръцки, идиш и др.), с лекота вплита в тях оригиналността на формата и характерните интонации.
Пуленк създава своите аранжименти върху 8 полски песни (на полски език) в 1934 – вече е прочут и желан автор на различни жанрове. В тях звучат характерни полски интонации и, разбира се, популярния ритъм на мазурката.
Включени са изпълнения на Чечилия Бартоли, Тереза Стратас и Николай Геда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Емир Филипович

Кирилицата е знак за идентичност в Средновековна Босна

"От края на XII век почти цялата писмена комуникация в Босна се е водила на кирилица и това е било важно, защото Босна от север и запад е била обградена от страни, в които се е използвал латински език и азбука... В Босна през Късното средновековие повечето от литургичните и църковни текстове, но също и светски четива са написани на кирилица. Това е..

публикувано на 31.08.24 в 09:25

Български младежи задават въпроси на тайконавтите

До 30-и септември се събират въпроси на български ученици и студенти, на възраст от 8 до 22 години за предстоящия "Разговор с тайконавти". Въпросите трябва да са свързани с космическите изследвания и научни открития, и могат да бъдат задавани на български, китайски или английски език. Експерти от БАН и представители на Китайското посолство ще..

публикувано на 30.08.24 в 16:50
Теотиуакан

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не Теотиуакан

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не пирамидите в Теотиуакан край Мексико сити? Този въпрос гложди туриста, колчем опита да обеме с поглед необятния наниз от храмове, храмчета и пирамидки на 48 км от мексиканската столица. Отговорът е ясен – не мащабността, а почти компютърната астрологична точност..

публикувано на 30.08.24 в 15:43

Образци на котленски килими грейнаха като стенописи в Котел

Още три стенописа с мотиви от котленски килими украсиха фасади на сгради в Котел. Те са от серията класически образци на Котленската килимарска школа с имена "Фучилà", "Сурвакниците" и "Динени кори". Стенописите са на фасадите на средно училище "Георги Ст. Раковски" и на Общинския медицински център в Котел по проект "Повишаване на атрактивността и..

публикувано на 29.08.24 в 16:20

Борис Илиев: Истинските проблеми на образованието са болезнени

Бързо приетата в началото на август от народните представители поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняваща пропагандата, популяризирането и подстрекаването към идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация, предизвика (очаквано) остра реакция, крайни мнения, обвинения, дълги обяснения, аргументиране, манипулативни..

публикувано на 29.08.24 в 12:40