Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Очаквайте на 25 януари от 9 часа: Един голям рожден ден - 80 години детски радиопредавания

БНР Новини
21
Вокална група „Радиодеца”
Снимка: Булфото

Навръх 80-годишния юбилей на Българското национално радио, рожден ден празнуват и детските радиопредавания. Свещичките на „детската“ торта би трябвало да бъдат дори малко повече от 80, защото предаванията за деца звучат още преди да бъде подписан указът за държавното „Родно радио“…
В Първо студио на БНР екипът на детските предавания покани над 100 деца, които се включиха в празничния спектакъл. Гостите за първи път чуха гласовете на любими някога детски герои – Живко Сънливко и Бърборино, чуха изпълнения на Апостол Карамитев, Лео Комфорти и Цонка Митева…
И, разбира се, получихме подаръци – „опаковани“ като песни, весели истории, танци, музикални изпълнения на цигулка и китара, откъси от любими приказки, специални „социологически проучвания“ за най-харесваните от слушателите предавания – въобще, приятни изненади от всякакъв вид и големина. Децата научиха от актьорите Ицхак Финци и Мара Чапанова как се чете приказка „на живо“, без репетиция и без право на грешка. С детски хор „Щурче“, вокално-театрална формация „Таласъмче“ и студия „Дефисто“ попътувахме из джунглата, посетихме три феи и добре известната спяща красавица, гмурнахме се на „морско-синьото“ дъно, при любимите Лили и Хрили от приказката на Валери Петров. „Радиодецата“ и „Врабчетата“ изпяха най-хубавите си песни: от „Зайченцето бяло“ до „Бански на лалета“. Посрещнахме „сънчовците“ от театрално студио „Теди“ . Чухме най-новата песен на композитора Хайгашод Агасян, по текст на Недялко Йорданов и добре познатата „Дано, дано“ от филма „Спас и Нели“ – поздрав от композитора Стефан Димитров, директор на програма „Христо Ботев“.
Гости на големия ни рожден ден бяха и колеги от младежкото предаване „Аларма“, които ни подариха една невероятна котешка история, а поетът и композиторът Константин Кучев прибави към нея и една импровизирана „Песен за котки“, по текст на децата в студиото.
Имаше изложба на детски рисунки, балони и… естествено, торта. От най-големите и най-сладките!
Как протече нашият голям рожден ден чуйте на 25 януари от 9 до 11 часа по програма „Христо Ботев“.

Снимки: Булфото

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00