Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската култура в Берлин - нови европейски акценти

БНР Новини
Асен Блатечки и Васил Василев - Зуека в кадър от филма „Съдилището”
Снимка: БГНЕС

В Берлин на 7, 8 и 9 февруари в Българския културен център се състояха Дни на българската култура с участието на изтъкнати български обществени и културни дейци - Стефан Командарев, Леа Коен, Юлиана Методиева, Асен Блатечки, Георги Лозанов, Божидар Манов, Доротея Монова, Златко Енев, Екатерина Бончева, Митко Новков и други.
Дните бяха организирани от директора на Българския културен център - Берлин - Панчо Чернев със съдействието на Комисията по досиетата, Българската национална опера, Българската национална телевизия, информационен сайт „Маргиналия”, издателство „Парадокс”, както и други български издателства. Бяха прожектирани сериали на БНТ, филмът „Съдилището” на Стефан Командарев, бяха представени спектаклите на „Пръстенът на нибелунга” на Операта, продукцията на издателство „Парадокс”, тенденциите и постиженията на съвременната българска литература, поредица от документални филми бяха излъчени, сред които и „България е една голяма грешка” със сценарист Георги Лозанов и режисьор Стоян Радев. Всички те бяха посрещнати от българската диаспора в Берлин с любопитство и най-вече удовлетворение, тъй като, оказа се, равнището на българската култура в момента не отстъпва на постиженията в Европа. Българските творци, с други думи, има какво да покажат и да се гордеят с него. Тъкмо на тези Дни на българската култура в Берлин „Нови европейски акценти”, които, за съжаление, не намериха достатъчно място в емисиите на българските медии, бе посветено предаването.
В него разговаряме с Юлиана Методиева, главен редактор на сайта „Маргиналия”, Доротея Монова, директор на издателство „Парадокс” и Екатерина Бончева, член на Комисията по разкриване на досиетата на ДС. От Берлин включихме директора на БКЦ Панчо Чернев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25